c S

DZ sprejel novelo zakona o državnem tožilstvu, dopolnilo SMC zavrnjeno

26.03.2021 22:22 Ljubljana, 26. marca (STA) - DZ je s 46 glasovi za in 32 proti sprejel novelo zakona o državnem tožilstvu, ki določa pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev in potrebno raven znanja angleščine. Pred tem je zavrnil dopolnilo SMC, po katerem bi državne tožilce v že začetih postopkih namesto vlade imenovala pravosodna ministrica.

Novela ureja pogoje za zaposlitev in socialno varnost evropskih in evropskih delegiranih tožilcev, ki bodo v okviru Evropskega javnega tožilstva zadolženi za nadzor nad porabo evropskih sredstev v Sloveniji. Natančneje določa tudi potrebno stopnjo znanja delovnega jezika, kar bo sicer angleščina. Pri tem tako za evropskega kot evropskega delegiranega tožilca zahteva raven C1 skupnega evropskega jezikovnega okvira, kar pomeni raven, pri kateri zna oseba učinkovito in prilagodljivo uporabljati jezik za strokovne, učne in družabne namene ter se je sposobna jasno, strukturirano in podrobno izražati.

Prav slednje je tudi najbolj zmotilo del opozicije, ki je prepričana, da so dodatni, zaostreni pogoji glede znanja tujega jezika namenjeni temu, da bo vlada lahko prekinila postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev, ki je zastal na vladi. Opozorili so tudi, da novela ne določa, da zaostreni pogoji ne veljajo za postopke, ki so že v teku, kar omogoča njihovo poseganje za nazaj.

V LMŠ so zato predlagali dopolnilo, po katerem bi se imenovanja evropskih tožilcev in evropskih delegiranih tožilcev, ki do uveljavitve novele še ne bi bila zaključena, dokončala po starih, dosedanjih predpisih. Podobno dopolnilo so predlagali v SMC, a so obe danes zavrnili.

V SMC so v četrtek nekoliko presenetljivo predlagali tudi dopolnilo, ki se nanaša na imenovanje državnih tožilcev. Vlada se namreč že nekaj časa sooča z očitki, da noče imenovati nekaterih državnih tožilcev, ki ji jih je v imenovanje predlagalo pravosodno ministrstvo. V SMC so zato predlagali, da bi v postopkih, ki do uveljavitve predlagane novele še ne bi bili končani, tožilce imenoval minister za pravosodje, pred katerim bi tudi prisegli. Po besedah Igorja Zorčiča (takrat še SMC) bi namreč s tem presekali nastali gordijski vozel. A tudi to dopolnilo so danes zavrnili.

Proti vsem trem dopolnilom so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, del poslancev DeSUS, pa tudi štirje poslanci SMC (eden od poslancev SMC je bil odstoten). Trije zdaj že nekdanji poslanci SMC, ki naj bi neuradno v četrtek tudi vložili dve zavrnjeni dopolnili - Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić - pa so glasovali za dopolnila.

Dejan Kaloh (SDS) je sicer v bran v noveli glede zahtevane ravni tujega jezika v četrtek povedal, da bodo evropski delegirani tožilci zadolženi za nadzor s področja namenske porabe evropskih sredstev, "zato je jasno, da je odlično znanje angleščine osnovni pogoj za njihovo nemoteno in učinkovito delo". Bojazni o retroaktivnem delovanju novele pa je označil za namišljene.