c S

Poslanci potrdili spremembe pri zaposlovanju tujcev

26.03.2021 22:21 Ljubljana, 26. marca (STA) - DZ je s 47 glasovi za in 12 proti danes potrdil novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Z njo naj bi prek prenosa pravil EU olajšali zaposlovanje tujcev, ki so v Sloveniji doštudirali ali opravljali naloge raziskovalcev.

Na podlagi direktive novela ureja nove vrste enotnih dovoljenj za prebivanje in delo ter dovoljenj za začasno prebivanje. Na novo se določa izdaja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi iskanja zaposlitve in samozaposlitve za raziskovalca, ki je v Sloveniji zaključil raziskovalno delo, in študenta, ki je v Sloveniji zaključil študij. Obenem se ureja tudi izdaja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi opravljanja prostovoljskega dela in zaradi opravljanja pripravništva.

Vključene so še nekatere spremembe in dopolnitve; Mateja Ribič z ministrstva za delo je na današnji seji DZ med njimi izpostavila zaposlovanje tujcev neposredno iz evidence brezposelnih oseb. Vlada je to predlagala zaradi zlorab sistema v praksi, ko delodajalec delavce po devetih mesecih odpusti, po treh mesecih pa vnovič zaposli. "Takšna optimizacija stroškov s strani delodajalcev v času, ko ni sezone, ni upravičena," je dejala.

Na novo se določa tudi možnost umika soglasja za zaposlitev, samozaposlitev ali delo k veljavnemu enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo ali k pisni odobritvi v primeru dalj časa trajajočega obdobja, ko tujec ni vključen v sistem socialnega zavarovanja na podlagi svojega dela.

V koalicijskih strankah so predlagane rešitve podprli, prav tako poslanca narodnosti in DeSUS. V preostali opoziciji so se glasovanja večinoma vzdržali, proti so glasovali poslanci Levice in SNS ter po en poslanec LMŠ in SD.