c S

Vstop v Slovenijo samo z negativnim izvidom testa PCR

24.03.2021 23:13 Vlada je odločila, da je vstop v Slovenijo možen samo z negativnim rezultatom testa PCR, ne pa tudi z negativnim hitrim testom. To velja tudi za prekinitev karantene. Vlada je tudi odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Glede na odločitev vlade oseba ob vstopu v Slovenijo ne bo napotena v karanteno na domu, če bo predložila negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Prav tako v karanteno ne bo napotena oseba z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech-Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca pa najmanj 21 dni.

Vlada je tudi odločila, da lahko karanteno na domu oseba prekine samo z negativnim rezultatom testa PCR.

Sedemdnevni negativni rezultat hitrega testa med dokazili za vstop v Slovenijo ostaja za pet kategorij, in sicer za dnevne delovne migrante, dnevne šolarje, starejše od 13 let, osebo, ki prevaža dnevnega šolarja, osebo, naročeno na zdravstveno storitev v Sloveniji, in osebo, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljala varstvo in pomoč.

Vlada je še odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Tako se vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najkasneje v desetih urah po prehodu meje.

Po današnji seji vlade je nekaj sprememb tudi na rdečem seznamu držav. V Avstriji so rdeče obarvane vse dežele razen Predarlske, v Italiji vse dežele razen Sardinije, v Španiji pa so z rdečega seznama črtane regije Kantabrija, Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Murcia in Navarra.

Ljubljana, 24. marca (STA)
Foto: STA