c S

Bruselj predlaga brezplačno covidno potrdilo za olajšanje potovanj to poletje

17.03.2021 19:46 Evropska komisija je danes predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. To "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.

Digitalno zeleno potrdilo je po navedbah komisije evropski pristop, ki bo zagotovil, da bodo vsi državljani EU in njihove družine to poletje potovali varno in s čim manj omejitvami. To potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo nikogar diskriminiralo, poudarjajo v Bruslju.

Potrdilo bo vključevalo informacije o imenu imetnika, datumu rojstva, državi izdajateljici in identifikatorju. Cepilno potrdilo bo vključevalo informacije o cepivu in proizvajalcu, številu odmerkov in datumu cepljenja. Potrdilo o testiranju bo vključevalo informacije o vrsti testa, datumu in uri testiranja, centru testiranja ter izidu izid. Potrdilo o prebolevnosti pa bo vključevalo informacije o datumu pozitivnega testa ter izdajatelju, datumu in veljavnosti potrdila.

Vsako potrdilo, v digitalni ali papirnati obliki, bo imelo svojo kodo QR. Za olajšanje čezmejne uporabe potrdil naj bi bile informacije napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini.

Gre za začasen ukrep, ki je povezan s trajanjem pandemije novega koronavirusa. Sistem naj bi ukinili, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec mednarodne javnozdravstvene krize zaradi covida-19. Če WHO takšno krizo nato znova razglasi, je mogoče sistem ponovno vzpostaviti.

Potrdilo bo veljalo v vseh članicah EU, možnost sodelovanja pa imajo tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Dobili naj bi ga vsi državljani EU in njihovi družinski člani, ne glede na njihovo nacionalnost. Prav tako naj bi ga dobili državljani tretjih držav, ki bivajo v EU.

Potrdilo o negativnem testu bo mogoče izdati tako za test PCR kot za hitri test, ne pa v primeru samotestiranja.

Ta potrdila naj bi olajšala potovanje cepljenim in necepljenim osebam, saj bi odpravila obveznost karantene ter s tem tudi spodbudila turizem, za kar si odločno prizadevajo zlasti države z močnim turističnim sektorjem.

V minulih tednih se je v povezavi s tem izpostavljalo vprašanje, ali bodo v okviru tega potrdila priznavali tudi cepljenje z ruskim ali kitajskim cepivom.

Članice naj bi samodejno vzajemno priznavale cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), a posamezna država lahko na primer prizna tudi potrdila o cepljenju z drugimi cepivi.

Slovenija podpira zakonodajo o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšalo prosto gibanje oseb in transport, ter pri tem izpostavlja, da je treba upoštevati načelo nediskriminacije, je v torek povedal minister za zdravje Janez Poklukar po zasedanju ministrov EU za zdravje.

Bruselj, 17. marca (STA)
Foto: STA