c S

Vlada podaljšala ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil davčne izvršbe

16.03.2021 17:40 Vlada je na današnji dopisni seji do 18. aprila podaljšala dva ukrepa iz PKP7, sprejeta v luči epidemije covida-19, in sicer ukrep odloga izvršbe in ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe. Oba ukrepa sta podaljšana do konca epidemije, so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Sedmi protikoronski zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 je prinesel ukrep odloga izvršbe za dolžnike, ki so fizične osebe. V skladu z zakonom je ta veljal do konca januarja, vlada pa ga lahko podaljša za obdobje treh mesecev, če ugotovi, da še vedno obstojijo razlogi, ki so bili podlaga za njegov sprejem.

Doslej je vlada ukrep odloga izvršbe že podaljšala do 17. marca, do dne, ko je bila razglašena epidemija. Od takrat je podaljšala trajanje epidemije, danes pa skladno s tem tudi veljavnost omenjenega ukrepa. Glede na razmere in dejansko stanje namreč še vedno obstojijo razlogi, zaradi katerih je bil določen ukrep odloga izvršbe, so zapisali. Sprejeti sklep o spremembi sklepa o podaljšanju ukrepa odloga izvršbe ga bo vlada objavila v uradnem listu.

Vlada je podaljšala ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe, ki ga je prav tako prinesel sedmi protikoronski zakon in ga je vlada pred današnjim dnem enkrat podaljšala, do 17. marca. Tokrat se je odločila za ponovno podaljšanje, saj so zaradi trajanja epidemije covida-19 še vedno zelo zaostrene tudi ekonomske razmere, zaradi česar se davčni zavezanci soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka in pravočasnem plačilu davčnih obveznosti. Upoštevajoč epidemiološke razmere vlada ocenjuje, da bo podaljšanje veljavnosti ukrepa davčnim zavezancem olajšalo izpolnjevanje davčnih obveznosti, so zapisali.

Ljubljana, 16. marca (STA)