c S

Bruselj ne priznava napak pri nabavi cepiv, le težave s proizvodnjo

15.03.2021 20:25 Bruselj, 15. marca (STA) - Evropska komisija v odzivu na kritike ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Sicer pa so v Bruslju znova izpostavili, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Voditelji šestih članic unije - slovenski premier Janez Janša ter premierji Avstrije, Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije - so minuli petek v pismu pozvali k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim.

Izpostavljajo, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

To je po mnenju voditeljev v nasprotju z duhom evropske solidarnosti in lahko ustvari ogromne razlike med članicami pri spoprijemanju s pandemijo, zato so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pozvali k čimprejšnji razpravi o razdeljevanju cepiv.

Poleg tega je minuli konec tedna odmevala izjava izvršnega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa, sicer pristojnega za zeleni dogovor, da je EU naredila napake v strategiji cepljenja proti covidu-19, tudi pri naročanju cepiva v Bruslju.

V Evropski komisiji so se na te kritike danes odzvali z besedami, da ne priznavajo nikakršnih napak, ko gre za nabavo cepiv, ki je po njihovi oceni velik uspeh, priznavajo pa težave pri proizvodnji, s čimer se tudi zelo dejavno ukvarjajo in jih poskušajo odpraviti.

Ob tem so znova izpostavili, da je izhodišče za razdeljevanje cepiv med članicami načelo pro rata na podlagi števila prebivalcev, a da se članice lahko dogovorijo drugače, tako da lahko nekatere dobijo manj, druge več. O tem, kako si bodo razdelile cepivo, se pogajajo članice.

Prebivalci Slovenije sicer predstavljajo približno pol odstotka prebivalstva v EU. So pa podatki o količini odmerkov, ki naj bi jih podjetje dobavilo uniji v določenem časovnem obdobju, tajni. Tudi v primeru objavljenih pogodb so ti deli počrnjeni.

Podatki o tem, koliko cepiva dobi posamezna članica, pripadajo članicam, ne komisiji, je danes poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer. Komisija po njegovih besedah o tem nikoli doslej ni in tudi ne bo komunicirala.

Komisija se s farmacevtskimi podjetji izpogaja o pogodbi, članice pa se odločijo, ali bodo sodelovale ali ne. Tudi ključ za razdelitev cepiv dorečejo članice. Članice se nato prav tako same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi, zato komisija že od samega začetka o tem ne komunicira.

Premier Janša je pred dnevi tudi dejal, da je Evropska komisija podpisala pogodbe z dobavitelji, ki niso najbolj natančne, in da so bile storjene napake, ki jih sedaj s pogovori rešujejo. Dodal je še, da bi od celotnega pravnega aparata evropske birokracije pričakovali, da vendarle ve, kaj podpisuje in svetuje.

V odzivu na to kritiko so v komisiji danes izpostavili, da ne komentirajo komentarjev. K temu so dodali, da se vse pogodbe izpogajajo skupaj z državami članicami ter da gre pri evropski strategiji o cepivih in pogajanjih, ki sledijo, za skupno ukrepanje komisije in držav članic.