c S

KPK z novim sistemskim pojasnilom o lobiranju

12.03.2021 15:30 Ljubljana, 12. marca (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v luči lani sprejete novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki uvaja nekatere spremembe in novosti za zavezance ter njihove obveznosti, sprejela novo sistemsko pojasnilo o lobiranju. To bo začelo veljati v ponedeljek in bo nadomestilo dosedanji dokument, so sporočili.

KPK je novo pojasnilo sprejela v obliki priročnika s poudarkom na pomembnih novostih, ki jih je prinesla novela. Združuje sistemsko predstavitev na abstraktni ravni, ob tem pa tudi s konkretnimi primeri iz prakse zavezancem na bolj oprijemljiv način pojasnjuje zakonske določbe, ki urejajo lobiranje.

Ena pomembnejših novosti novele, ki je tudi podrobneje predstavljena, je, da so po novem o lobističnih stikih dolžne poročati tudi interesne organizacije, in sicer v primerih, ko zanje lobira neregistrirani lobist, npr. zaposleni, njen zakoniti zastopnik ali izvoljeni predstavnik.

K poročanju o lobiranju so zavezane vse interesne organizacije, ki na trgu opravljajo pridobitno oziroma dobičkonosno dejavnost, ne glede na število zaposlenih, ne glede na to, ali gre za delovno razmerje za določen ali nedoločen čas ter ali gre za polni ali skrajšani delovni čas. Tako morajo KPK poročilo o lobiranju predložiti tudi samostojni podjetniki, ki jih KPK v okviru lobiranja uvršča med interesne organizacije.

Interesne organizacije lahko KPK o stikih poročajo sproti, po izvedenem stiku, ali enkrat letno, najpozneje do 31. januarja za preteklo leto. Izjema so neprofitne interesne organizacije, ki nimajo zaposlenih. Te o lobističnih stikih niso dolžne poročati.

Komisija je sprejela tudi stališče, da se kot lobist ni treba registrirati predstavnikom enot zbornic in združenj dejavnosti, ki sicer niso pravno samostojne, vendar pa so ti predstavniki izvoljeni predstavniki teh enot, hkrati pa imajo te enote organizacijsko strukturo (vzpostavljene določene organe znotraj enote), ki jih loči od ostalih neformalnih enot. Pri tem KPK poudarja, da morajo biti izvoljeni predstavniki, ki jim KPK priznava status izjeme od registracije lobista, jasno razvidni iz javno dostopne spletne strani posamezne interesne organizacije.

Med pomembnejšimi novostmi novele je tudi rok za poročanje lobirancev o lobističnih stikih. Ti imajo po novem namesto treh za poročanje na voljo osem dni. Novo je tudi, da v primeru, ko do lobiranja pride po elektronski pošti, naslovljeni na več predstavnikov istega organa, da je o lobiranju dolžan poročati le prvonaslovljeni, ki o tem obvesti ostale naslovnike elektronske pošte.