c S

Na spletni dražbi sodišč prodali prvo stanovanje

09.03.2021 14:31 Ljubljana, 09. marca (STA) - Prek februarja vzpostavljenega spletnega portala e-dražbe, ki na enem mestu združuje aktualne dražbe slovenskih sodišč, je bilo danes prodano prvo stanovanje. Dražba je trajala 40 minut, stanovanje pa je kupca našlo po skoraj še enkrat višji ceni od izklicne. V naslednjih mesecih bo naprodaj še kakšnih 300 nepremičnin.

Spletno mesto e-dražbe bo postopoma, glede na roke prodaj v že objavljenih dražbah, nadomestilo objave na spletnih straneh sodstva in posameznih sodišč. Na njem so objavljene vse prodaje nepremičnin, premičnin in pravic, ki se opravijo v sodnih postopkih in so razpisane po letošnjem 1. februarju.

Za sodelovanje na spletni dražbi sta potrebna prijava v sistem z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila ter plačilo varščine. Prek spleta je sicer mogoče izvesti dražbo nepremičnin in pravic v izvršilnih postopkih, način draženja pri ostalih tipih postopkov pa je viden na spletnem portalu, so sporočili z Vrhovnega sodišča RS.

Eno spletno dražbo so na sodišču izvedli že v ponedeljek, a ni bila uspešna. Danes pa so prek portala e-dražbe ponudili naprodaj stanovanje v velikosti 63,8 kvadratnega metra z izklicno ceno 39.256,70 evra. Na dražbi je sodelovalo več dražiteljev, najugodnejša ponudba je bila 77.000 evrov, so sporočili s sodišča.

V naslednjih treh mesecih je razpisanih približno 300 različnih spletnih dražb, zato na sodišču vse zainteresirane dražitelje opozarjajo, naj si pravočasno priskrbijo kvalificirano potrdilo.

Spletni portal je pregleden in enostaven za uporabo, samo draženje pa popolnoma anonimno. Uporabnikom je zagotovljena verodostojnost transakcij, kar pomeni, da dražitelji ne morejo umakniti ali zanikati dane ponudbe, prav tako je onemogočeno dajanje ponudb pred in po času, ki je določen za spletno dražbo.

Vpogled v objave je brezplačen in zanj ni potrebna registracija, za ostale aktivnosti, kot so shranjevanje priljubljenih zadetkov ali samo draženje, pa morajo uporabniki razpolagati s kvalificiranim potrdilom in se prijaviti v sistem SI-PASS.

Za sodelovanje na dražbi se je treba prijaviti, sodišče, ki je dražbo razpisalo, pa zainteresiranega kupca o potrditvi ali zavrnitvi prijave obvesti prek elektronske pošte in znotraj portala e-dražbe. Po potrjeni prijavi se dražitelju dodeli enolični znak, s katerim anonimno sodeluje pri izbrani spletni dražbi.

Spletne dražbe se začnejo in končajo samodejno, poleg dražiteljev pa jih lahko spremlja vsa zainteresirana javnost. Na koncu vsak dražitelj prejme poročilo o poteku spletne dražbe, v katerem je popisan natančen, vendar še vedno anonimen potek dražbe.

Portal sodnedrazbe.si deluje na vseh računalniških platformah in mobilnih napravah, vsebine pa so dostopne tudi uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti (npr. slepi in slabovidni). Spremljanje objav je možno tudi preko elektronske pošte ali RSS kanala.