c S

Ustavno sodišče z namenom preprečevanja napak prevetrilo nadzorne mehanizme

08.03.2021 21:44 Ljubljana, 08. marca (STA) - Na ustavnem sodišču so že prevetrili notranje nadzorne mehanizme, da bi v prihodnje preprečili napake z neizločitvami sodnikov, je za medije pojasnil predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. Napake, do katerih je prišlo nehote, pa obžalujejo, je zapisal.

Na ustavnem sodišču so minuli teden potrdili, da je ustavni sodnik Rok Čeferin konec lanskega leta obvestil sodnike, da je pred časom pomotoma sodeloval pri dopisnem odločanju o zadevi, v kateri bi moral biti izločen. Kot so dodali, je sodnik že predlagal, da se napaka popravi.

Na ustavnem sodišču so minuli teden potrdili, da jih je sodnik Čeferin o tem obvestil, a obenem predlagal, da se napaka popravi. Ustavno sodišče je o njegovem predlogu že odločilo, a bo o odločitvi najprej obvestilo pritožnika. "Ob tako velikem pripadu zadev, ki se zadnja leta še povečuje, se napake dogajajo in se bodo verjetno še dogajale," so zapisali na ustavnem sodišču.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez pa je v odzivu za medije še dodal, da napake, do katerih je prišlo nehote, obžalujejo, v smeri njihovega preprečevanja pa so že prevetrili notranje nadzorne mehanizme. Se pa sprašuje "o smislu in namenu intenzivne medijske obravnave, ki smo je deležni". Opozoril je, da se dan za dnem poskušajo učinkovito spoprijemati s preštevilnimi zadevami. "Žal pa nikogar ne zanima, koliko truda moramo tako sodniki kot vso sodno osebje vlagati v to," je med drugim navedel Knez.

Dodal je, da zakonodajalca že leta opozarjajo, da sistem preširokih pristojnosti ustavnega sodišča in preširokega dostopa do sodišča potrebuje resen premislek. Po njegovih besedah je poskus takega premisleka že bil narejen in ga je politika zavrgla. "In ko na ustavnem sodišču težimo k večji učinkovitosti, k povečanju števila odločenih zadev, k zmanjševanju zaostankov, ko nam končno, po nekaj letih, uspe odločiti v več zadevah, kot smo jih istega leta prejeli, pa to spet ni prav," je še zapisal.