c S
DZ pri prijavi prebivališča znova uvedel krajevno pristojnost 03.03.2021 21:48 Ljubljana, 03. marca (STA) - DZ je danes z 62 glasovi za in 11 proti sprejel novelo zakona o prijavi prebivališča, s katero želi vlada preprečiti fiktivne prijave. Po novem se ne bo več mogoče prijaviti na kateri koli upravni enoti, ampak samo na tisti, ki je krajevno pristojna.

Posameznik bo torej lahko prijavil stalno ali začasno prebivališče samo na območju tiste upravne enote, kjer je naslov, na katerega se prijavlja.

Del stavbe, na katerem posameznik prijavlja stalno prebivališče, mora biti po noveli namenjen stanovanjski rabi oziroma nastanitvi. Njegova uporabna površina mora dosegati površinske standarde za prijavo prebivališča. Predpisal jih bo minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom, pristojnim za stanovanjske zadeve.

Novela nadalje uvaja preverjanje postopkov po uradni dolžnosti, kjer mora uradna oseba na upravni enoti preveriti nekatere podatke. Upravni postopek preverjanja pa bo krajši. Stranka bo morala dokazati, da izpolnjuje pogoje za prijavo določene osebe oziroma bo morala ta oseba dokazati, da se sme prijaviti na določenem naslovu.

Sprejeli so tudi dopolnilo k 5. členu, po katerem ob prijavi prebivališča ne bodo spraševali po maternem jeziku, veroizpovedi in narodnosti. Dopolnili z isto rešitvijo so vložili tako v poslanskih skupinah SMC in NSi kot Levici, zato so poslanci danes o dveh dopolnilih glasovali skupaj.