c S

EU za okrepitev pravosodnega sodelovanja s tretjimi državami

02.03.2021 19:03 Bruselj, 02. marca (STA) - Svet EU je v ponedeljek odobril predlog Evropske komisije za okrepitev sodelovanja Agencije EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) z državami, ki niso članice EU. Cilj komisije je zagotoviti učinkovitejše čezmejno pravosodno sodelovanje na področju mednarodnega kriminala, so danes sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija bo zdaj lahko začela pogajanja o izmenjavi informacij s trinajstimi državami: Alžirijo, Argentino, Armenijo, Bosno in Hercegovino, Brazilijo, Egiptom, Izraelom, Jordanijo, Kolumbijo, Libanonom, Marokom, Tunizijo in Turčijo.

"Vlogo Eurojusta moramo okrepiti tako v EU kot zunaj nje. Storilci kaznivih dejanj se ne ustavijo na evropskih mejah, temveč delujejo globalno. Z učinkovitim sodelovanjem med državami EU in partnerskimi državami lahko ujamemo več storilcev kaznivih dejanj in poskrbimo, da bo svet varnejši," je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Pomemben vidik pogajanj bodo ustrezne varovalke glede varstva osebnih podatkov, zasebnosti ter temeljnih pravic in svoboščin posameznikov, so še sporočili iz Bruslja.