c S

V EU javno posvetovanje o boju proti spolnim zlorabam otrok

02.03.2021 17:52 Bruselj, 02. marca (STA) - V Evropski uniji do 15. aprila poteka javno posvetovanje o boju proti spolnim zlorabam otrok, ki ga je Evropska komisija sprožila, da bi pripravila zakonodajo za učinkovit boj proti spolnim zlorabam otrok. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je poudarila, da je boj proti spolnim zlorabam otrok njena glavna prioriteta.

Evropska komisija vabi oblasti v državah članicah unije, organe pregona, organizacije civilne družbe, ki nudijo podporo žrtvam zlorab, podjetja, strokovnjake in državljane, da s svojimi mnenji, znanjem in izkušnjami v okviru posvetovanja med 11. februarjem in 15. aprilom pripomorejo k učinkovitejšemu boju proti spolnim zlorabam otrok. To lahko storijo z izpolnitvijo vprašalnika na povezavi https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12726-Child-sexual-abuse-online-detection-removal-and-reporting-/public-consultation

Začetek posvetovanj je komisarka najavila v objavi na blogu, v kateri je med drugim izpostavila, da je treba spletnim podjetjem tudi v prihodnje dovoliti prostovoljno prijavljanje spolnih zlorab otrok pristojnim organom, omenila pa je tudi možnost uvedbe obveznosti za podjetja.

V uniji je po besedah komisarke tudi treba sprejeti dolgoročne rešitve za preprečevanje spolnih zlorab ter okrepiti mandat Europola v boju zoper spolne zlorabe otrok, so danes objavili na spletni strani ministrstva za pravosodje.

Komisija je julija lani predstavila strategijo za učinkovitejši boj proti spolnim zlorabam otrok, s katero naj bi izboljšali usklajevanje na tem področju, preprečili zlorabe, vzpostavili močan pravni okvir in okrepili delovanje organov pregona. Strategija vključuje več pobud za obdobje med letoma 2020 in 2025.

V strategiji se je komisija zavezala tudi k pripravi zakonodaje za učinkovit boj zoper spolne zlorabe otrok na spletu ter da bo proučila možnost ustanovitve evropskega središča za preprečevanje spolnih zlorab otrok in boj proti njim.

Po nekaterih ocenah, ki jih je lani navedla komisija, je vsak peti otrok v Evropi žrtev določene vrste spolnega nasilja. Poleg tega obstajajo znaki, da je kriza zaradi pandemije covida-19 še povečala težave otrok, ki živijo s tistimi, ki jih zlorabljajo. V tem času pa se je po navedbah Europola okrepilo tudi deljenje fotografij s tovrstno vsebino. Število spolnih zlorab otrok na spletu se je sicer v EU povečalo s 23.000 leta 2010 na več kot 725.000 leta 2019.