c S

V obalno-kraški regiji še naprej odprte trgovine do 400 kvadratnih metrov

25.02.2021 15:30 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Kljub sredini odločitvi vlade, da se zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalno-kraški regiji znova zaprejo določene trgovine in storitve, lahko ostanejo odprte vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Vlada je na sredini seji sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki nekatere omejitve podaljšuje za teden dni, do 5. marca. V statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ostajajo pravila ponujanja blaga in storitev enaka kot doslej.

Se pa v režim rdeče faze s soboto vrača obalno-kraška regija. Tam bodo lahko še naprej odprte vse trgovine oz. dejavnosti, pri katerih od zaposlenih ni zahtevano testiranje na okužbo z novim koronavirusom, denimo pošte, bencinski servisi, dostavne storitve in banke. Manj pa bo v tej regiji dovoljenih izjem, pri katerih se zaposleni še naprej morajo enkrat tedensko testirati na novi koronavirus.

Med temi izjemami lahko ostanejo odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, trafike in kioski, servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, nepremičninsko posredovanje ter storitve higienske nege, denimo frizerski in kozmetični saloni. Prav tako ostajajo dovoljene individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Zaradi medresorske usklajenosti so na ministrstvu za gospodarstvo v odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali in jim torej testa ni treba ponavljati. Ti testi po novem ne smejo biti starejši od 48 ur - doslej je veljalo 24 ur.

Nekaj sprememb je vlada na četrtkovi seji sprejela tudi na področju infrastrukture. Pri odloku, ki ureja izvajanje javnega prevoza potnikov, je vlada po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka določila, da je za voznike v javnem potniškem prometu kot spremljevalno osebje v železniškem prometu obvezno enotedensko testiranje. Enako velja za voznike taksijev. Enkrat tedensko se bodo morali testirati tudi izvajalci v avtošolah in uporabniki njihovih storitev.

Se pa ne bo treba testirati tistim, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Prav tako na testiranje ne bo treba tistim s potrdilom zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Vlada je, kot je dodal Košorok, popravila tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. "To je bilo doslej prepovedano, odslej pa se bodo morali strokovnjaki, ki usposabljanja opravljajo, enkrat tedensko testirati," je dodal.

Spremembo je vlada uvedla tudi na področju žičniških naprav, kjer je po besedah državnega sekretarja spet ubrala regijski pristop.