c S

Tožilec v primeru lanskega umora na Polzeli modificiral obtožnico

19.02.2021 13:17 Celje, 19. februarja (STA) - Okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič je na današnjem sojenju na podlagi izpovedi izvedencev psihiatrične stroke nekoliko modificiral obtožnico zoper Andreja Vrščaja s Polzele, ki je obtožen umora na zahrbten način februarja lani, ko naj bi na Polzeli umoril 69-letnega moškega. Tožilec je tako še bolj konkretiziral krivdo osumljenca.

Vrščajev zagovornik Ivan Levec je povedal, da potrebuje čas za seznanitev z modificirano obtožnico in pripravo obrambe, zato je sodnica Marjana Topolovec Dolinšek odločila, da se obravnava nadaljuje 1. marca, ko je moč pričakovati tudi zaključne besede.

Levec je danes zahteval postavitev dveh novih izvedencev psihiatrične stroke, saj dosedanja izvedenca Bojan Zalar in Blanka Kores Plesničar po njegovi oceni nista jasno odgovorila na zastavljena vprašanja, a je sodnica ta predlog zavrnila.

Sicer pa je Vrščajev zagovornik skušal povezati njegovo obnašanje na dan umora s prometno nesrečo, ki jo je Vrščaj kot petletni otrok doživel leta 1982. Omenjena izvedenca sta bila enotna, da ta nesreča ni mogla pustiti travmatoloških posledic na osumljenca, ki je na eni izmed obravnav dejal, da se te nesreče niti ne spominja. Po mnenju izvedencev vzrok izbruha nasilja in vedenjskih motenj Vrščaja ne tiči v omenjeni prometni nesreči.

Vrščaj, ki krivde na predobravnavnem julija lani ni priznal, pa je na današnji obravnavi izrazil željo po predčasnem prestajanju kazni.

Obdolženi je s prijateljem februarja lani prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed.

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri spravilu drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju dogodka podlegel. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Med akcijo so jih obvestili, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije.

Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.