c S

Sodišče EU: Švedska in francoska pomoč letalskim družbam skladni s pravom unije

17.02.2021 17:03 Luxembourg, 17. februarja (STA) - Shema jamstev za posojila, ki jo je med pandemijo covida-19 uvedla Švedska za pomoč letalskim družbam s švedsko operativno licenco, je skladna s pravom EU, je odločilo Sodišče EU. Enako je presodilo glede podobnega ukrepa Francije. Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je želel pomoč blokirati, češ da gre za nedovoljeno državno pomoč.

Kot so danes sporočili s sodišča, so potrdili, da cilj sheme jamstev za posojila izpolnjuje pogoje Evropske komisije, saj je ta shema dejansko namenjena odpravljanju resne motnje v švedskem gospodarstvu, ki jo povzroča pandemija, natančneje njenih pomembnih negativnih učinkov na letalski sektor na Švedskem in s tem na letalsko pokritost ozemlja te države članice.

V zvezi s sorazmernostjo sheme jamstev za posojila je sodišče poudarilo, da letalske družbe, ki so upravičene do sheme pomoči, večinsko prispevajo k redni pokritosti Švedske tako na področju prevoza blaga kot prevoza potnikov, kar ustreza cilju zagotavljanja povezljivosti Švedske. Razširitev navedene sheme pomoči na družbe, ki sedeža nimajo na Švedskem, pa ne bi omogočila dosege tega cilja.

Shema, ki jo je Švedska Evropski komisiji priglasila aprila lani, letalskim družbam omogoča do pet milijard švedskih kron posojila, pri čemer je bilo treba jamstvo dodeliti do konca lanskega leta in za obdobje največ šestih let.

Pri Ryanairu so švedski vladi očitali podeljevanje nedovoljene državne pomoči, zato so vložili tožbo za razglasitev ničnosti sklepa, s katerim je Evropska komisija Švedski odobrila pomoč.

Izpodbijali so tudi sklep, s katerim je Bruselj potrdil moratorij na plačilo davkov, ki ga je med pandemijo uvedla Francija za pomoč letalskim družbam s francosko licenco. Tudi glede tega ukrepa je Sodišče EU danes presodilo, da je skladen s pravom EU.

Kot so pojasnili na sodišču, so pandemija covida-19 ter ukrepi omejitve prometa in zaustavitve javnega življenja, ki jih je Francija sprejela za spopadanje z njo, obravnavani kot celota in pomenijo izjemni dogodek, ki je letalskim družbam, ki delujejo v Franciji, povzročil gospodarsko škodo. Po mnenju sodišča tudi ni mogoče oporekati, da je cilj moratorija na plačilo davkov dejansko povrnitev navedene škode.

Cilj moratorija na plačilo obresti tako po navedbah sodišča izpolnjuje zahteve glede odstopanja od zakonodaje, podrobna pravila za dodelitev te pomoči pa ne presegajo tega, kar je nujno za dosego tega cilja.

Ryanair je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že napovedal, da se bo na obe odločitvi sodišča pritožil. V družbi so podobne tožbe vložili tudi za blokado nemške, španske, nizozemske, danske in portugalske državne sheme pomoči letalskim prevoznikom.