c S

V Bruslju predstavili novo strategijo za prenovljeni multilateralizem

17.02.2021 15:27 Bruselj, 17. februarja (STA) - V Bruslju so danes predstavili novo strategijo za okrepitev prispevka Evropske unije pri prenovljenem multilateralizmu, ki predvideva uporabo vseh sredstev EU za podporo svetovnemu miru in varnosti ter zaščito človekovih pravic in mednarodnega prava ter spodbujanje multilateralnih rešitev za globalne izzive.

Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Joseph Borrell predlagata, da EU za to uporabi svojo obsežno politično, diplomatsko in finančno podporo.

"Multilateralizem je pomemben, ker deluje, a ne moremo biti multilateralisti sami. V času naraščajočega skepticizma moramo pokazati na koristi in pomen multilateralizma. Zgradili bomo močnejša, bolj raznolika in vključujoča partnerstva, ki bodo vodila v prenovo, in oblikovala globalni odgovor na izzive 21. stoletja, pri čemer nekateri ogrožajo celo obstoj človeštva," je dejal Borrell.

Po besedah komisarke za mednarodna partnerstva Jutte Urpilainen je EU vedno bila in bo še naprej najboljša zaveznica multilateralizma in njegovih ustanov.

"Bolj kompleksno svetovno okolje od nas zahteva, da smo enotnejši, bolj skladni ter osredinjeni na boljši izkoristek naše kolektivne evropske moči. Nova strategija opredeljuje naše ambicije glede vključujočega multilateralizma in trdno zavezanost k njegovi prenovi, kar bo podprto s konkretnimi ukrepi," je še dejala komisarka.

Demokratične in edinstvene regulatorne prednosti EU naj bi tako pomagale oblikovati boljši svet, varnostne in obrambne strukture EU pa naj bi podpirale globalna prizadevanja za ohranitev in vzpostavitev mednarodnega miru in varnosti, so ob tem danes sporočili iz Bruslja.

Dodali so, da bo EU še naprej podpirala reformna prizadevanja generalnega sekretarja Združenih narodov ter spodbujala modernizacijo ključnih ustanov, kot sta Svetovna zdravstvena in Svetovna trgovinska organizacija. Prav tako namerava usmerjati razvoj novih globalnih norm in vzpostavitev platform za sodelovanje na področjih, kot so obdavčitev, digitalno področje ali umetna inteligenca.

Da bi spremenili multilateralno okolje, je po oceni Bruslja potrebna tudi nova generacija

partnerstev. EU tako namerava skleniti nova zavezništva s tretjimi državami ter okrepiti sodelovanje z multilateralnimi in regionalnimi organizacijami ter drugimi deležniki, predvsem tistimi, s katerimi deli demokratične vrednote.

Partnerske države bo EU podpirala pri učinkovitejšem vključevanju v multilateralizem ter sistematično spremljala uresničevanje dvostranskih zavez s partnerji za doseganje ciljev multilateralizma. EU si bo tudi prizadevala za bolj vključujoč multilateralizem. Kot pomembno v Bruslju izpostavljajo tudi sodelovanje s civilno družbo in zasebnim sektorjem ter družbenimi organizacijami in drugimi deležniki.

Komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik sta ob tem pozvala Evropski parlament in Svet k podpori temu pristopu in sodelovanju pri prednostnih nalogah.

EU že sedaj zelo tesno sodeluje z drugimi mednarodnimi organizacijami, kot so Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Svetovna trgovinska organizacija, Svet Evrope, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi in zveza Nato.

EU si tudi prizadeva za tesnejše sodelovanje z drugimi regionalnimi in večnacionalnimi organizacijami, kot so Afriška unija, Organizacija afriških, karibskih in pacifiških držav, Združenje držav jugovzhodne Azije ali Skupnost latinskoameriških in karibskih držav.