c S

Evropska delegirana tožilca naj bi z delom začela marca

08.02.2021 10:48 Na pravosodnem ministrstvu sta v pripravi dve noveli zakona o državnem tožilstvu. Ker jih je Evropsko javno tožilstvo sredi januarja obvestilo, da naj bi evropska delegirana tožilca z delom začela že marca, želijo s posebno novelo, ki bi jo DZ sprejemal po nujnem postopku, urediti nekatera vprašanja glede njihove zaposlitve.

Ministrstvo sicer že dlje časa pripravlja obsežno novelo zakona o državnem tožilstvu. Kot so pojasnili za STA, je bila ta v javni razpravi od 3. julija do 4. septembra lani, ponovno pa še od 17. do 31. decembra.

V tej noveli zakona so nameravali spremeniti tudi člen, ki med drugim ureja položaj in pravice evropskih delegiranih tožilcev, da bi slovensko zakonodajo uskladili z uredbo Sveta EU o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo Evropskega javnega tožilstva (EJT) in sklepom kolegija EJT o določitvi pravil o pogojih za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev.

Ker pa je ta zakonska novela še v medresorskem in koalicijskem usklajevanju, EJT pa jih je sredi januarja obvestilo, da naj bi evropska delegirana tožilca v Sloveniji z delom začela že marca letos, so pripravili posebno novelo za obravnavo po nujnem postopku, da bi v zakonodaji uredili ta vprašanja še pred začetkom dela evropskih delegiranih tožilcev. Predlog so prejšnji teden objavili na e-demokraciji.

Evropski delegirani tožilci bodo v imenu EJT delovali v svojih državah. Pogodbo o zaposlitvi bodo sklenili z EJT in iz tega naslova prejeli plačilo za delo. Kot pojasnjujejo v predlagani noveli, pa morajo države članice vzpostavi ustrezne ureditve, da bodo evropski delegirani tožilci obdržali pravice v zvezi s socialno varnostjo, pokojninami in zavarovanjem v okviru nacionalnega sistema socialne varnosti. Temu sledijo tudi predlagane rešitve.

V skladu z veljavnim zakonom o državnem tožilstvu bosta dva evropska delegirana tožilca, kolikor jih bo imela Slovenija, za čas mandata dodeljena na Specializirano državno tožilstvo (SDT). To je v svojih finančnih načrtih za letos zanju že zagotovilo sredstva za plačilo prispevkov za socialno varnost. Iz tega naslova bodo SDT nastali dodatni povprečni stroški v skupni višini 1000 evrov mesečno za enega, torej 24.000 evrov letno za dva evropska delegirana tožilca.

S predlagano novelo se konkretizira osnovo za obračun plačila socialnih prispevkov. Predlaga se, da se kot osnovo za plačilo prispevkov določi neto znesek plače, nadomestil in vseh drugih prejemkov, ki jih evropski delegirani tožilec prejme, povečan za zadnjo veljavno povprečno letno stopnjo davkov in prispevkov, ki se obračunavajo in plačujejo od plač v Sloveniji.

Ohranja pa se tudi t. i. hibridni položaj evropskega delegiranega tožilca, torej, da lahko opravlja delo tako v zadevah iz pristojnosti EJT, kot tudi v zadevah iz pristojnosti SDT, slednje na podlagi dogovora, ki ga bosta sklenila evropski glavni tožilec in SDT.

Za čas, ko bo evropski delegiran tožilec opravljal delo v zadevah iz pristojnosti SDT, bo za namen vključitve v obvezna socialna zavarovanja izenačen z državnimi tožilci, dodeljenimi na SDT. Novela predvideva tudi sklenitev dogovora med evropskim delegiranim tožilcem in SDT o načinu vračila dela osebnega prejemka, ki ga SDT, v skladu s predpisi EU, povrne EJT za čas, ko je evropski delegirani tožilec opravljal delo v zadevah iz pristojnosti SDT.

S predlagano novelo se ureja tudi možnost nastopanja evropskega tožilca in evropskega delegiranega tožilca v postopku z izrednimi pravnimi sredstvi pred vrhovnim sodiščem Slovenije, in sicer bosta lahko nastopala po pooblastilu, ki ga za posamezno zadevo določi generalni državni tožilec, skupaj z vrhovnim državnim tožilcem.

Ljubljana, 08. februarja (STA)
Foto: STA