c S

Tožilstvo za obtožene korupcije v zdravstvu poleg zaporne kazni predlaga tudi prepoved opravljanja poklica

03.02.2021 16:43 Ljubljana, 03. februarja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes nadaljevalo sojenje zaradi korupcije v zdravstvu. Tožilstvo je v zaključnih besedah za obtožene zdravnike, ki jim očita nedovoljeno sprejemanje daril, poleg zapornih in stranskih denarnih kazni ter odvzema prejete nedovoljene nagrade predlagalo tudi začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica.

Ključni očitek v 500 strani dolgi obtožnici je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, v nekaterih primerih tudi gotovino, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. V središču afere se je znašlo podjetje Emporio Medical, za katerega je tožilstvo prepričano, da je podjetje dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Med obtoženimi iz prve skupine - sodnica jih je zaradi velikega števila razdelila na tri - je sprejemanja nedovoljenih daril obtoženih pet zdravnikov, vsi so krivdo zanikali. Miodraga Vlaovića, upokojenega travmatologa v celjski bolnišnici, je sodišče zaradi zdravstvenih težav sicer začasno izločilo iz postopka.

Tožilec Iztok Krumpak je v današnjih zaključnih besedah ocenil, da so bila v sojenju obtoženim onkraj razumnega dvoma dokazana očitana kazniva dejanja. Poudaril je, da korupcijska dejanja predstavljajo eno največjih nevarnosti za normalno delovanje družbe. Za obtožene poleg nekaznovanosti ne vidi nobene olajševalne okoliščine, prepoznal pa je več oteževalnih, med drugim vztrajnost pri dolgoletnem izvrševanju kaznivega dejanja.

"Gre za strokovnjake, ki so izjemno pomembni za slovenski zdravstveni sistem. Vendar prav to, da so sprejemali podkupnine v tako krhkem in občutljivem sistemu, njihova dejanja dela še posebej zavržna," je dejal tožilec v več ur trajajočih zaključnih besedah.

Krumpak je danes za nekdanjega predstojnika ortopedske klinike ljubljanskega kliničnega centra Vaneta Antoliča predlagal eno leto in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo 10.000 evrov denarne kazni. Prav tako je predlagal, da se Društvu za razvoj ortopedije odvzame nedovoljeno prejeto nagrado v višini 20.000 evrov.

Za vodjo oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Roka Vengusta je tožilec predlagal dve leti in šest mesecev zaporne kazni ter 15.000 evrov denarne kazni, pa tudi odvzem sprejete nagrade v višini okoli 32.000 evrov.

Odvzem nedovoljene nagrade tožilstvo predlaga tudi za nekdanjega vodjo ortopedije v celjski bolnišnici Sama Karla Fokterja, in sicer v višini 6100 evrov. Poleg prejemanja nedovoljenih daril mu tožilstvo očita še kaznivo dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, za kar je predlagalo enovito kazen enega leta in šest mesecev zapora ter 6000 evrov stranske denarne kazni.

Najdaljšo zaporno kazen, in sicer tri leta in šest mesecev zapora, pa tožilstvo predlaga za ortopeda iz Valdoltre Roberta Janeza Cirmana. Očita mu prejemanja nedovoljene nagrade v višini 53.000 evrov, za katero sodišču predlaga, da se mu jo odvzame. Prav tako predlaga tudi plačilo 20.000 evrov stranske denarne kazni. Zanj je tožilstvo predlagalo tudi dve leti prepovedi opravljanja zdravniškega poklica, za ostale obtožene zdravnike pa eno leto.

Za nekdanjega komercialista podjetja Emporio Medical Darka Žafrana, obtoženega nedovoljenega dajanja daril, tožilstvo predlaga dve leti zaporne kazni in 9600 evrov denarne. Sodnemu senatu je tožilec še predlagal, da obtoženim naloži tudi sorazmerno povrnitev sodnih stroškov.

Sojenje se bo z zaključnimi besedami zagovornikov obtoženih nadaljevalo prihodnjo sredo, izrek sodbe pa je predviden za 17. februar.