c S

Pet let prizadevanj za rejništvo nad vnukoma

02.02.2021 19:47 Ljubljana/Slovenj Gradec/Strasbourg, 02. februarja (STA) - Konec marca bo minilo pet let, odkar so predstavniki centra za socialno delo iz vrtca v Slovenj Gradcu proti volji starih staršev v rejništvo odpeljali nekajletna dečka. Babica dečkov si pred upravnim sodiščem še vedno prizadeva za izvajanje rejniške dejavnosti. V povezavi s stiki pa čaka na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice.

Za takrat nekajletna dečka, ki sta tri mesece pred vključitvijo v rejništvo v tragičnem dogodku v Velenju izgubila mamo, njun oče pa je bil zaradi tega zaprt, sta do namestitve v rejništvo skrbela stara starša po mamini strani na Koroškem.

Potem ko so dečka proti volji starih staršev odpeljali v rejniško družino, je primer zelo odmeval v javnosti. Stekli so številni inšpekcijski in pravni postopki, pri čemer nekateri še vedno niso zaključeni.

"Zaenkrat je odprtih več zadev, tudi v Strasbourgu, kjer smo tik pred odločanjem," je glede pravnih postopkov povedal odvetnik babice Velimir Cugmas, ki pa podrobnosti ne more razkriti.

Tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu podatkov o tem primeru ne dajejo, so pojasnili.

Stara starša sta se na Evropsko sodišče za človekove pravice pritožila, potem ko je ustavno sodišče lani zavrnilo njuno pritožbo, ki sta jo vložila zoper odločitev celjskega sodišča. To v nepravdnem postopku ni ugodilo njunemu predlogu za spremembo stikov z mladoletnima vnukoma, ki so ves čas omejeni. Želela sta namreč stike tudi med koncem tedna, prazniki in počitnicami ter da bi stiki potekali brez nadzora centra za socialno delo.

Odvetnik Velimir Cugmas je v pritožbi zoper odločitev ustavnega sodišča na Evropsko sodišče za človekove pravice spomnil, da je vrhovno sodišče ugotovilo, da otroci pri starih starših niso bili z ničemer ogroženi, zato ni razumljivo, da bi država v njihovo družinsko razmerje lahko posegla tako drastično, kot je v tem primeru stikov, ki so določeni v nasprotju s krajevnimi običaji v Sloveniji. Opozoril je tudi, da so se sodišča opirala na izvedensko mnenje psihiatrinje, ki je uporabljala metode, o ustreznosti in objektivnosti katerih so se kresala mnenja v strokovnih krogih.

Odločanje o stikih pa ni bila edina zadeva, ki jo je v zvezi s primerom dveh dečkov obravnavalo ustavno sodišče. To je glede vloge babice za izvajanje rejniške dejavnosti nad mladoletnima vnukoma prvotno sodbo upravnega sodišča z odločbo 12. septembra 2019 razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. V tej zadevi mariborski oddelek upravnega sodišča še ni razpisal nadaljevanja postopka, je povedal odvetnik Cugmas. Ta sicer že dlje časa opozarja na dolgotrajnost postopka in na škodne posledice, ki zaradi tega nastajajo.

Stara starša dveh dečkov še vedno čakata tudi na obravnave v kazenski zadevi, ki sta jo sprožila zoper več zaposlenih na takratnih centrih za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec ter v Vrtcu Slovenj Gradec.

Slovenjgraško sodišče je zaradi epidemioloških razmer zadevo razdružilo na tri zadeve, a se Cugmas nedavno s tem ni strinjal in je podal predlog za ponovno združitev zadev. Zato so bile prve obravnave, ki so bile v sicer razdruženih zadevah predvidene v tem tednu, preklicane.