c S

Europol svari pred lažnimi potrdili o negativnih testih

01.02.2021 15:45 Haag, 01. februarja (STA) - Dokler zaradi pandemije covida-19 veljajo omejitve potovanj, obstaja velika verjetnost, da bodo kriminalci priložnost izkoristili za izdelavo in prodajo lažnih potrdil o testih na okužbo z novim koronavirusom, je danes opozoril evropski policijski urad Europol. Zabeležili so že več primerov prodaje lažnih potrdil potnikom.

Na pariškem letališču Charles de Gaulle so razbili mrežo ponarejevalcev, ki so potnikom prodajali ponarejena potrdila o negativnem testu na okužbo. V Veliki Britaniji so prijeli goljufe, ki so prodajali ponarejena potrdila za sto britanskih funtov (okoli 113 evrov). Decembra lani je španska policija prijela goljufa, ki je prodajal lažna potrdila o negativnem testu za 40 evrov, so sporočili iz Europola.

Europol je prejel tudi obveščevalne podatke, da organizirana kriminalna skupina Rathkeale Rovers domnevno uporablja aplikacijo na mobilnih telefonih, ki omogoča njenim članom ročno ponarejanje rezultatov testa.

Glede na razširjenost tehnoloških sredstev v obliki kakovostnih tiskalnikov in različne programske opreme lahko goljufi izdelajo visoko kakovostne ponarejene ali lažne dokumente, so še opozorili.

Države članice EU so pozvali, naj Europol obvestijo o vseh kriminalnih dejavnostih v povezavi z lažno dokumentacijo o testih na okužbo z novim koronavirusom.