c S

Evropska komisija Poljski postavila ultimat glede svobode pravosodja

27.01.2021 20:32 Bruselj, 27. januarja (STA) - Evropska komisija je Poljski danes dala mesec dni časa, da prekine delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, so sporočili v Bruslju. Če Poljska ne bo sprejela ustreznih ukrepov v skladu s pravom unije, bi lahko Bruselj proti njej vložil novo tožbo na sodišču EU, je opozorila Evropska komisija.

Leta 2017 ustanovljeni disciplinski senat, katerega člane izbira sodno telo, ki ga imenuje parlament, lahko preiskuje in kaznuje navadne sodnike zaradi njihovih sodb.

"Disciplinski senat vrhovnega sodišča ima še naprej v primežu poljske sodnike in ogroža njihovo neodvisnost," je poudaril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Dodal je, da je odločen ukrepati, da bi zagotovil, da vsa sodišča v EU lahko delujejo popolnoma neodvisno, tako kot zahteva pravo unije. Današnja odločitev bo po njegovem prepričanju obrodila sadove.

Namestnik poljskega ministra za pravosodje Sebastian Kaleta je v odzivu dejal, da se Evropska komisija ne sme vmešavati v strukturo poljskega pravosodnega sistema, saj je to v pristojnosti držav članic. Za poljsko tiskovno agencijo PAP je še ocenil, da bi se morala Evropska komisija namesto na disciplinski senat raje osredotočiti na trenutno bolj perečo težavo nakupa cepiva proti covidu-19.

Sodišče EU v Luksemburgu je aprila lani odredilo Poljski, da mora takoj prekiniti delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, dokler ne bo razsodilo, ali je senat v skladu z evropsko zakonodajo v zadostni meri neodvisen. Poljska je začasno odredbo Sodišča EU tedaj obsodila in poudarila, da ni pristojno za oceno, kaj šele za suspenz ustavnih organov držav članic.