c S

V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova odprte le nujne trgovine

28.01.2021 07:07 Zaradi slabših epidemioloških razmer sta se Obalno-kraška in Zasavska statistična regija znova znašli med regijami v t. i. črni fazi, kar pomeni, da bodo v teh regijah znova zaprle vrata nekatere nenujne trgovine in kulturne ustanove. Bo pa po vsej državi v prodajalnah z živili znova možno kupiti določene tekstilne izdelke, so sporočili po seji vlade (pregled veljavnih odlokov).

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V zadnjem tednu so bile v črni fazi z najstrožjim režimom ukrepov jugovzhodna, goriška in posavska regija, po novem bosta med njimi še obalno-kraška in zasavska, izhaja iz sporočila po seji vlade. V rdeči fazi ostajajo v pomurski, podravski, koroški, savinjski, osrednjeslovenski, gorenjski in primorsko-notranjski regiji.

Ali bodo v obalno-kraški in zasavski regiji šole znova zaprle vrata, sicer še ni jasno, odločitev o tem bo vlada sprejela v četrtek. Je pa že jasno, da se bodo v teh dveh regijah zaprle galerije in muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo.

Prav tako se bodo zaprle specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v ostalih sedmih statističnih regijah. Tudi smučišča obratujejo le v rdečih regijah.

Je pa vlada določila, da bo po novem v trgovinah, ki prodajajo pretežno živila ter blago za osebno nego in čiščenje, dovoljena tudi prodaja nogavic in perila.

Vlada je znova posegla tudi v seznam držav, ki so na t. i. rdečem seznamu. Na njem ni več Grčije, kar pomeni, da je prihod iz Grčije v Slovenijo možen brez negativnega testa ali napotitve v karanteno, pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Malezija, še piše v sporočilu po seji vlade.

Vlada je tudi podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah ter odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi.

Poleg tega je podaljšala ukrep odloga izvršbe in ukrep na področju davčne izvršbe. Podaljšala je tudi ukrep začasne ustavitve pozivanja oseb na prestajanje kazni zapora, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Vlada je izdala še odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. Kot je pojasnjeno v gradivih po seji vlade, je zaradi daljšega časa, ko izvajanje preizkusov ni bilo mogoče, nekaterim delavcem, ki upravljajo z energetskimi napravami, potekla veljavnost potrdila o strokovni usposobljenosti. Z odlokom se delavcem, ki jim je veljavnost potrdila potekla med 18. oktobrom 2020 in 28. februarjem 2021, veljavnost potrdil o strokovni usposobljenosti podaljša do 31. marca.

Brdo pri Kranju, 27. januarja (STA)
Foto: STA