c S
Vlada danes znova o izvajanju pouka v prihodnjem tednu 28.01.2021 07:46 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Vlada bo predvidoma danes odločila o tem, kako naj poteka pouk v prihodnjem tednu. Razpravo je začela na sredini večerni seji, ko je med drugim ugotovila, da je rdečih le še sedem od dvanajstih statističnih regij. V črni fazi sta po novem obalno-kraška in zasavska, ki sta sicer ta teden v šole že sprejeli otroke prvega triletja.

Glede na prilagojeni načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. Ta teden otroci prvega triletja obiskujejo pouk v šolah v devetih od 12 statističnih regij, ki so bile glede na epidemiološke podatke na rdečem seznamu.

Jugovzhodna, goriška in posavska regija šol še niso odprle, vrtci pa nudijo le nujno varstvo, saj so glede na epidemiološko sliko v črni fazi. Dodatno so se razmere poslabšale še v zasavski in obalno-kraški regiji, zato je vlada že odločila, da se bodo tam znova zaprle nenujne trgovine in kulturne ustanove. Ali se bo odločila tudi za vnovično zaprtje šol, pa je še pod vprašajem.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer vladi v enem od mnenj svetoval, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev.