c S

DZ potrdil Majo Brkan za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU

27.01.2021 18:32 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Poslanci državnega zbora so danes na tajnem glasovanju potrdili imenovanje Maje Brkan za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu. Pred tem jo je že soglasno podprla mandatno-volilna komisija, razprave glede njene kandidature praktično ni bilo.

Brkanovo je za kandidatko potrdilo 78 poslancev, šest jih je bilo proti, tri glasovnice pa so bile neveljavne. Za potrditev Brkanova potrebovala najmanj 46 glasov.

Sedaj jo čaka še zahteven preizkus pred t. i. odborom 255, ki v skladu s pogodbo o Evropski uniji preverja primernost kandidatov za delo na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. Ta odbor je bil v minulih dveh letih usoden že za dva slovenska kandidata in Slovenija na Splošnem sodišču EU zaenkrat nima zasedenega nobenega od dveh zanjo predvidenih sodniških položajev.

Parlamentarne stranke so Brkanovi visoko podporo izkazale že na posvetih pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Podprl jo je tudi Sodni svet in Pahor se je odločil, da jo predlaga DZ v potrditev.

Pahor ji je ob tem danes čestital na Twitterju. Kot je zapisal, je prejela zelo prepričljivo visoko podporo na tajnem glasovanju.

Brkanova je doktorica pravnih znanosti in izredna profesorica za pravo EU na pravni fakulteti univerze v Maastrichtu na Nizozemskem, kjer se je zaposlila leta 2013. Na področju preučevanja prava EU je poklicno dejavna že več kot 15 let, tako kot profesorica kot tudi praktično. Delo na Sodišču EU že dobro pozna - štiri leta je delala v kabinetu tedanje slovenske generalne pravobranilke Verice Trstenjak in dve leti v kabinetu dosedanjega slovenskega sodnika Marka Ilešiča.