c S
Avtobusni potniški promet spet po običajnem voznem redu 26.01.2021 13:22 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Z današnjim začetkom pouka v prvem triletju osnovnih šol medkrajevni avtobusni javni potniški promet spet deluje po običajnem voznem redu. Obvezno je upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask, razkuževanja rok, zasedenosti ter vstopanja in izstopanja iz vozil, je objavila vlada.

Začetek pouka prinaša spremembe tudi pri delovanju javnega potniškega prometa. Ta je v času, ko je pouk potekal na daljavo, deloval po tako imenovanem počitniškem voznem redu, zdaj pa bo spet po običajnem voznemu redu, in to po vsej državi.

Potnikom priporočajo, da v času epidemije covida-19 javnega prevoza ne uporabljajo za nenujne namene, "saj ne smemo pozabiti, da epidemija še ni premagana".

"V času prekinitve javnega potniškega prometa se je marsikdo, ki so mu okoliščine to omogočale, posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta denimo hoja ali kolesarjenje. V luči tega, da epidemija še ni premagana, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem nadaljujejo," poziva vlada.

V mestnem prometu v Ljubljani od danes veljajo spremenjeni vozni redi na linijah 3, 3B, 6B, 13, 15, 19B, 19I, 21, 24 in 26, na ostalih linijah pa vozni redi ostajajo nespremenjeni, so STA povedali v Ljubljanskem potniškem prometu.

V Mariboru avtobusi mestnega potniškega prometa ta teden še naprej vozijo po sedaj veljavnih (počitniških) voznih redih, je pa Marprom z današnjim začetkom pouka ponovno uvedel prevoz na integriranih linijah za mariborske osnovne šole, so STA povedali v mariborskem javnem podjetju za mestni potniški promet.

Ni pa z današnjim začetkom pouka prvega triletja osnovne šole sprememb v voznem redu vlakov, so STA povedali pri Slovenskih železnicah. Po njihovih besedah gre namreč za populacijo, katere primarno prevozno sredstvo, razen v izjemnih primerih, ni vlak. "Do sprememb v voznem redu oz. do vzpostavitve rednega voznega reda bi skladno s sproščanjem ukrepov prišlo ob začetku pouka za srednje šole," so napovedali.

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se danes v devetih regijah - v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski - v šole vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa sprejemajo vse otroke. Pred tem so se morali vsi zaposleni, ki bodo fizično prisotni v šolah in vrtcih, testirati, v šolah in vrtcih morajo upoštevati tudi priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.