c S

Vrh EU o nevarnosti novih sevov virusa in nujnosti pospešitve cepljenja

21.01.2021 07:41 Bruselj, 21. januarja (STA) - Voditelji članic EU bodo drevi na prvem letošnjem virtualnem zasedanju nadaljevali usklajevanje v boju proti pandemiji novega koronavirusa ob vse glasnejših opozorilih, da pojav novih sevov virusa terja skrajno previdnost in pospešitev cepljenja. Več je cepljenih, bolj se razvnema tudi polemika o potrdilih o cepljenju.

V Bruslju se vrstijo opozorila, da je treba okrepiti osveščenost o resnosti pojava novih sevov virusa. "Stopnje okuženosti po Evropi in pojav novih, bolj nalezljivih sevov virusa terjajo skrajno previdnost," je opozoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Evropska komisija pa je članice pozvala k nadgradnji strategij za testiranje in okrepitvi genomskega sekvenciranja.

Zaradi novih sevov virusa se vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja. Komisija je predlagala dva konkretna cilja: članice EU naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih, do marca pa naj cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev.

Več je cepljenih, bolj se razvnema polemika o potrdilih o cepljenju, ki odpira občutljivi vprašanji, ali naj bo cepljenje obvezno in katere pravice oziroma privilegije naj ta potrdila zagotavljajo. Komisija poziva, naj EU dogovor o skupnem pristopu glede potrdil o cepljenju doseže do konca meseca. Voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, naj bi se sicer danes osredotočili zlasti na zdravstveni vidik takšnega potrdila.

Vse bolj pereče je tudi vprašanje solidarnosti s tretjimi državami, zlasti Zahodnim Balkanom, vzhodnimi in južnimi sosedami ter Afriko. V Bruslju izpostavljajo, da bo obdobje do sredine leta kritično, a da unija mora dokazati, da ni partnerica samo v dobrem, temveč tudi v slabem. Slišati je svarila pred krepitvijo kitajskega in ruskega vpliva v teh državah preko cepilne diplomacije, a članice so v tej začetni fazi še zelo zadržane.