c S
Odpirajo se nekatere dodatne dejavnosti, muzeji zapirajo vrata 09.01.2021 10:09 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Danes se lahko odprejo nekatere nove dejavnosti, ki so po oceni vlade nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Nenujne trgovine in storitve medtem ostajajo zaprte še naprej. Zapirajo se tudi muzeji.

Vlada je v četrtek odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev podaljšala do 15. januarja, hkrati pa med obstoječe izjeme dodala še nekatere dejavnosti.

Od danes se tako lahko opravljajo geodetske storitve, storitve čistilnih servisov, medicinska pedikura in gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri katerih ni stika s potrošniki.

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 so nenujne trgovine in dejavnosti v Sloveniji z manjšimi spremembami zaprte že od 24. oktobra. Nekaj več izbire so imeli potrošniki le v dneh pred novim letom.

Že v petek so morali naprave na smučiščih ustaviti žičničarji, danes se zapirajo tudi muzeji in galerije. Knjižnice ostajajo odprte, a le ob prevzemu vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.

Nekaj sprememb je tudi na mejnih prehodih. Na zunanji schengenski meji od danes ne bodo več izvajali testiranja s hitrimi antigenskimi testi, se bodo pa na vseh mejnih prehodih priznali tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi morajo biti opravljeni v EU ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo ponovno velja za vse, ne glede na državljanstvo.