c S
Vlada za teden dni podaljšala večino ukrepov 08.01.2021 07:53 Ob zaskrbljujočih epidemioloških razmerah je vlada v četrtek še za teden dni podaljšala večino protikoronskih omejitev (pregled veljavnih odlokov). Na smučiščih morajo ustaviti žičniške naprave, v soboto se zapirajo tudi muzeji in galerije, športna vadba pa bo dovoljena le športnikom najvišjega razreda. Šolanje bo še naprej potekalo na daljavo.

Vlada je sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja. Izjema ostajajo šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom, je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Odprtje osnovnih šol za učence prve triade in vrtcev je po Kacinovih besedah najvišja prioriteta vlade. Napovedal je, da bo nadaljevala prizadevanja in dialog ter pripravila predlog morebitnega modela odpiranja šol in ga ponudila v razpravo ravnateljem.

Do 18. januarja ostaja v veljavi tudi odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja, do 15. januarja pa so obvezni uporaba zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih, razkuževanje rok ter namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Za verske obrede še do 19. januarja velja, da se lahko izvajajo le ob strogih omejitvah.

Po le sedmih dneh obratovanja se morajo v petek ustaviti žičniške naprave na smučiščih po vsej državi. Vlada se je tako odločila, da bi ob zaskrbljujoči epidemiološki sliki poškodbe rekreativnih smučarjev ne pomenile še dodatne obremenitve bolnišnic in osebja, je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Epidemiološka slika je žal zelo težka in zaskrbljujoča," je dejal po seji vlade ter lastnikom žičniških naprav obljubil pomoč države.

Izjemoma bodo lahko žičnice uporabljali kategorizirani in profesionalni športniki, trenerji in drugo osebje za izvedbo tekem in treningov. Izjema so tudi prevozi oseb z žičniškimi napravami za nujno oskrbo, medicinsko pomoč, zaščito in reševanje.

Je pa vlada danes tudi sklenila, da bo še naprej obratoval javni potniški promet, in sicer v omejenem obsegu in ob upoštevanju zaščitnih ukrepov.

V soboto se zapirajo tudi muzeji in galerije v vseh statističnih regijah. Knjižnice ostajajo odprte na način, da je mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. Ta odlok velja do 15. januarja.

Od sobote bodo vnovič prepovedani vsa športno-gibalna dejavnost in treningi. Slednji bodo dovoljeni le vrhunskim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev.

Dovoljena so tekmovanja na velikih mednarodnih športnih prireditvah, v kolektivnih športnih panogah pa je dovoljeno tudi sodelovanje športnih klubov iz prve slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah. Prav tako so dovoljene vse kvalifikacijske tekme državnih reprezentanc v kolektivnih športnih panogah za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Za treninge in tekmovanja se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, vendar ob upoštevanju zaščitnih ukrepov.

V soboto se spreminja tudi režim na mejnih prehodih. Vlada je danes sklenila, da bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote naprej teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Še vsaj do prihodnjega petka ostajajo zaprte nenujne trgovine in storitve. Je pa vlada dodala nove izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, to so geodetske storitve, čistilni servisi, medicinska pedikura ter gradbena dela v oz. na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki.

Do 15. januarja je vlada podaljšala tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike in opravljanje vozniških izpitov. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki bodo potekla v obdobju do 15. januarja, se podaljša do konca februarja.

Ljubljana, 07. januarja (STA)