c S

Od sobote novosti pri prehajanju državne meje

07.01.2021 20:08 Vlada je danes sklenila (Odlok o določitvi pogojev vstopa v RS zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19), da bo od sobote mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, je po seji povedal notranji minister Aleš Hojs. Ob tem je vlada zaradi epidemiološke situacije podaljšala večino protikoronskih odlokov.

Kot je povedal Hojs, bo v primeru negativnega hitrega testa na meji veljalo, da mora biti opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, medtem ko bodo PCR testi lahko opravljeni tudi v tretjih državah oziroma tistih laboratorijih in ustanovah, ki bodo javno objavljene na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za nekaj laboratorijev v Srbiji ter Bosni in Hercegovini ter nekaterih drugih državah, je dejal.

Danes sprejete spremembe odloka po Hojsovih besedah ukinjajo izvajanje hitrih testov na mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote naprej teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal Hojs.

Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Še naprej ostaja v veljavi omejitev gibanja, veljavnost odloka je po ministrovih besedah vlada podaljšala do 18. januarja, ne velja pa več izjema za prehajanje občinskih meja, ki je veljala samo za praznike.

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega testa se od sobote na novo dovoli osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje, to pa mora izkazovati z ustreznimi dokazili. S seznama izjem pa se na drugi strani črta športnike, saj testiranja s hitrimi testi na meji odlok več ne predvideva, piše v sporočilu po seji vlade.

Vlada je posodobila rdeč seznam držav in z njega umaknila Finsko. To pomeni, da je vstop v Slovenijo iz Finske možen brez karantene ali negativnega testa.

Na novinarski konferenci je Hojs odgovoril tudi na dileme tistih, ki prehajajo občinske meje zaradi zdravstvenih pregledov, pa jim je neprijetno policistu v dokaz za upravičenost prehoda kazati zdravstveno dokumentacijo. Kot je dejal, za prehod občinske meje zdravstvene dokumentacije ni treba kazati. Dovolj je izpolniti poseben obrazec, ki so ga pripravili na ministrstvu, na katerem se zgolj napiše namen prehoda. Pri tem seveda vsak "pod kazensko odgovornostjo jamči, da je tisto, kar je napisal, verodostojno", je opozoril.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je vlada zaradi epidemiološke situacije podaljšala večino protikoronskih odlokov.

Do 15. januarja so podaljšani ukrepi obvezne uporabe zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih, obveznega razkuževanja rok in ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je do 19. januarja podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobodi, ki določa, da se lahko verske obrede opravlja pod strogimi omejitvami.

Ljubljana, 07. januarja (STA)
Foto: STA