c S

Sindikati pozivajo k oceni diskriminatornosti določb o upokojevanju starejših delavcev

06.01.2021 15:15 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Reprezentativne sindikalne centrale so na zagovornika načela enakosti in na varuha človekovih pravic danes naslovile poziv k oceni diskriminatornosti 21. in 22. člena sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na po njihovih besedah prisilno upokojevanje starejših delavcev. Zagovornik načela enakosti je že začel postopek ocene diskriminatornosti.

"V postopku ocene dveh členov sedmega protikoronskega zakona bo zagovornik Miha Lobnik opravil test sorazmernosti in ocenil, ali je ureditev glede upokojevanja ustrezno, potrebno in sorazmerno sredstvo za doseganje določenega cilja in ali torej lahko predstavlja izjemo od prepovedi diskriminacije ali ne. Če bo ocenil, da je predpis diskriminatoren, bo o tem obvestil predlagatelja zakona in DZ oz. bo sprožil zahtevo za presojo ustavnosti," so danes sporočili.

Kot so spomnili, je zagovornik v priporočilih glede sedmega protikoronskega zakona, ki jih je pred obravnavo zakona v DZ poslal poslancem in vladi, opozoril, da bi takrat še predlagana, zdaj pa uveljavljena ureditev glede upokojevanja lahko vodila v slabše obravnavanje nekaterih delavcev v primerjavi z drugimi zgolj na podlagi starosti. Priporočil je ponovno proučitev predloga, poglobljeno razpravo in tudi test sorazmernosti ukrepa pred uvedbo.

To potezo je zagovornik povlekel na predlog reprezentativnih sindikalnih central. V centralah, članicah Ekonomsko-socialnega sveta, menijo, da sta določbi diskriminatorni in ustavno sporni. Ocenjujejo, da ne predstavljata le zniževanja pravic in ogrožanja socialne varnosti starejših delavcev, temveč sta tudi ustavno sporni, posegata v svobodo delavca do dela in pomenita diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine starosti.

"Zaskrbljujoče je, da se bodo delavci prisiljeni upokojevati tudi s krajšo pokojninsko dobo - manj kot 40 let pokojninske dobe pri starosti 65 let - kar prinaša nižje odmerne odstotke in s tem nižje pokojnine ter vodi v revščino v tretjem življenjskem obdobju," so zapisali v skupnem pozivu, ki so ga posredovali tudi medijem.

Prav tako sta določbi po njihovih navedbah v nasprotju s konvencijo Mednarodne organizacije dela o prenehanju delovnega razmerja na pobudo delodajalca, ki določa, da delovno razmerje delavca ne preneha, če za to ni resnega razloga v zvezi s sposobnostjo ali obnašanjem delavca ali v zvezi z operativnimi potrebami delodajalca. "Nenazadnje sta določbi tudi v nasprotju z demografskimi projekcijami za Slovenijo in predstavljata dodatno grožnjo vzdržnosti pokojninskega sistema," so opozorili.

Pod poziv so se podpisali predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen, predsednica KNSS-Neodvisnost Evelin Vesenjak, predsednik Slovenske zveza sindikatov Alternativa Zdenko Lorber in predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost Albert Pavlič.

Kot so opozorili prejšnji teden, je minister za delo Janez Cigler Kralj s podporo takšnemu predlogu porušil vse temelje socialnega dialoga na ravni države. "Vsak minister za delo, ki bi dal kaj nase, bi ob takšnem ravnanju, ki pomeni tudi popolno izgubo njegove kredibilnosti, moral nemudoma odstopiti," so poudarili takrat. Razmislili bodo tudi o vložitvi ustavne presoje in sprožitvi postopka pred Mednarodno organizacijo dela, so napovedali.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil minuli torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine. Ukrep je naletel na številne kritike.

Na ministrstvu za delo kritike zavračajo in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Kot je v torek dejal Cigler Kralj, gre za nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. "Vem, da je tudi nekaj nasprotovanja temu ukrepu, a gre večinoma tudi za napačno interpretacijo," je dodal.