c S

Urad EU za intelektualno lastnino malim in srednjim podjetjem ponuja 20 milijonov evrov

06.01.2021 12:02 Alicante, 06. januarja (STA) - Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil razpis v višini 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, namenjenih malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v EU. Gre za vavčerje za prijavo znamk in modelov pri uradih za intelektualno lastnino v katerikoli državi članici EU, so sporočili iz Urada RS za intelektualno lastnino.

Novi sklad, iz katerega bodo razpisana sredstva, deluje v okviru programa Ideas Powered for Business pri EUIPO in je del akcijskega načrta Evropske komisije za intelektualno lastnino. Sklad sofinancirata Evropska komisija in EUIPO, deluje pa v sodelovanju z nacionalnimi in regionalni uradi za intelektualno lastnino iz EU.

Sklad med drugim ponuja sofinanciranje predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine, ki se izvaja le v nekaterih državah EU, na primer v Avstriji, Bolgariji, Latviji, Španiji, Nemčiji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem. Sofinanciranih je 75 odstotkov stroškov storitve v sodelujočih državah. Urad RS za intelektualno lastnino pri izvajanju tega ukrepa sicer ne sodeluje, saj za inovativna mala in srednja podjetja s sedežem v Sloveniji to storitev izvaja brezplačno.

Sklad ponuja tudi kritje osnovnih pristojbin za prijavo znamk in modelov pri uradu za intelektualno lastnino v katerikoli državi članici EU, Uradu Beneluksa za intelektualno lastnino ali EUIPO. Sofinancirana je polovica osnovne prijavne pristojbine.

Terminov za oddajo vlog za povračilo stroškov bo letos pet, prvi se začenja v ponedeljek. Pogoji za oddajo vlog in druge pomembne informacije o skladu so objavljeni na spletnih straneh sklada. Informacije in pomoč glede prijave znamke in modela nudi med drugim tudi informacijska točka slovenskega urada za intelektualno lastnino.