c S

PKP7 za večjo socialno varnost in pomoč gospodarstvu

28.12.2020 10:58 Odbor DZ za finance danes obravnava predlog že sedmega interventnega zakona, ki jih vlada pripravlja v odzivu na epidemijo covida-19. Z njim se zagotavlja večjo socialno varnost in omilitev posledic na področju gospodarstva, je povedal finančni minister Andrej Šircelj. Vrednost ukrepov je ocenil na 550 do 600 milijonov evrov.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 kot že v prvem valu epidemije spomladi vnovič prinaša izplačilo enkratnih solidarnostnih dodatkov za nekatere skupine prebivalstva, Šircelj je med drugim naštel upokojence, študente, družine in zaposlene s plačami do dvakratnika minimalne plače.

Izplačilo enkratne pomoči je v predlogu sedmega protikoronskega zakona zapisano tudi za vsakega novorojenega otroka še eno leto po koncu epidemije. Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek, država bo pomagala tudi kmetom.

Posebne rešitve so predvidene za dijaške in študentske domove, je nadaljeval minister in med vrsto predlaganih ukrepov izpostavil še pomoč za prostovoljna gasilska društva, zvišanje deleža obračunane dohodnine za donacije na en odstotek, oprostitev hitrih antigenskih testov plačila DDV ter kritje stroškov cepljenja proti covidu-19 iz državnega proračuna.

Spomnil je tudi na določbo o možnosti odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev, ki je v javnosti naletela na precej nasprotovanja. Ne gre za to, da bi kogarkoli prisilno upokojevali, pač pa da se za tiste, ki izpolnijo pogoje za upokojitev, še enkrat preveri, ali jih delodajalci potrebujejo, je pojasnil. "Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev," je dodal.

Za zaposlene v javnem zdravstvu ter na področju socialnega varstva, ki delajo s covid-19 bolniki, je do konca leta 2021 predvideno zvišanje urne postavke za 30 odstotkov, za najbolj izpostavljene pa v času do preklica epidemije celo za 65 odstotkov.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija. Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so denimo predvidene spremembe v smeri višjega zneska, hitrejšega prejema in večje dostopnosti pomoči.

Mikro, mala in srednje velika podjetja bodo lahko dobila dodatne bančne garancije, podaljšujeta se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov ter možnost odloga odplačevanja posojil, posebni ukrepi so predvideni za podjetja na področju turizma in gostinstva, je še naštel Šircelj.

Odbor za finance bo danes predlog zakona pripravil na potrditev na plenarni seji DZ, ki je sklicana v torek. Po načrtih vlade naj bi bil uveljavljen najpozneje 1. januarja.

Ljubljana, 28. decembra (STA)