c S

Vlada zmanjšala izjeme za vstop iz rdečih držav brez karantene

24.12.2020 08:10 Ljubljana, 23. decembra (STA) - Vlada je danes zmanjšala število izjem za vstop v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus. Prav tako bo od petka pomemben le še rdeči seznam držav; za vse ostale bo veljalo, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in karantena oz. negativni test ni potreben.

Kot so sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) bo vstop v Slovenijo iz t. i. rdečih držav tako od zdaj brez karantene ali negativnega testa na koronavirus mogoč le ob sedmih izjemah.

Prva velja za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja in se vračajo v Slovenijo po 14 urah po prehodu meje.

Druga velja za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza. Tretja pa za prevoznike, ki prevažajo blago ali osebe v ali izven Slovenije v gospodarskem prometu. Tranzit v tovornem in potniškem prometu čez Slovenijo je treba izvesti v osmih urah. Četrta izjema velja za fizične osebe, ki potujejo čez Slovenijo, kar je treba izvesti v šestih urah.

Peta izjema velja za predstavnika tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče. Šesta izjema velja za osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu, sedma pa za osebe z diplomatskim potnim listom.

Ne veljajo pa več izjeme zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi ipd. V teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno, opozarjajo na Ukomu.

Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Vlada je poleg tega poenostavila seznam držav, za katere veljajo poostreni ukrepi ob vstopu v Slovenijo. Ukinjata se zeleni in oranžni seznam držav, pomemben ostaja le še rdeči. Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, tako velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno oz. ne potrebujejo predložiti negativnega izvida na koronavirus.

Vlada je hkrati tudi prenovila rdeči seznam, ki bo začel veljati s petkom. Na njem so praktično vse evropske države, tudi vse slovenske sosede, Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška.

Na seznamu ni le posameznih administrativnih enot, kot so npr. finska pokrajina Uusimaa, poljska Podkarpatska, portugalska Madeira, francoski Bretanja in Korzika ter grški otok Kreta, grški južnoegejski otoki in jonski otoki. Na rdečem seznamu sta tudi norveški administrativni enoti Oslo in Viken, medtem ko za ostale dele Norveške ni večjega tveganja zaradi covida-19.

Med tretjimi državami, ki niso članice EU, so med Sloveniji bližnjimi tudi Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija. "Rdeče" pa so tudi Kanada, Rusija, Turčija, Ukrajina in ZDA, je na spletnih straneh vlade še objavil Ukom.