c S

Zadržanje teka rokov v sodnih postopkih podaljšano do 10. januarja

21.12.2020 14:13 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Zadržanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, je na podlagi sklepa vlade podaljšano do 10. januarja 2021. Prav tako ne tečejo procesni roki v nenujnih zadevah, ki so zadržani z odredbo predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Predsednik vrhovnega sodišča je namreč 13. novembra sprejel odredbo o posebnih ukrepih, ki se nanaša na vsa sodišča in zaustavlja delo vseh sodišč na veliki večini pravnih področij. Izjema so zadeve, ki so opredeljene kot nujne. S to odredbo je zadržal tudi tek procesnih rokov v zadevah, ki ne štejejo kot nujne.

Ocenil je namreč, da v trenutnih razmerah ni mogoče zagotoviti rednega poslovanja vseh sodišč v državi oz. je onemogočeno izvajanje sodne oblasti na bistveni večini pristojnosti. Hkrati pa je zaradi vladnih ukrepov pri omejitvah gibanja in javnega prometa oteženo uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih. Zato je vladi predlagal, naj s sklepom ugotovi, da roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom, ne tečejo. Vlada je predlogu ugodila in tek rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, zadržala za 30 dni oz. do 19. decembra.

Ker trenutne epidemiološke razmere in začasna narava vladnih ukrepov ne dajejo zadostne podlage za sprejem nove odredbe, ki bi lahko odpravila sprejete omejitve v zvezi z izvajanjem sodne oblasti, je 16. decembra predsednik vrhovnega sodišča vladi predlagal, naj sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, podaljša do 10. januarja 2021.

Vlada je predlogu sledila in na seji sprejela sklep, s katerim se od 20. decembra do 10. januarja določi prenehanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, ki so določeni z zakonom. Zadržanje teka rokov velja tudi za procesne roke v nenujnih zadevah. Ti so bili zadržani z odredbo predsednika vrhovnega sodišča in ne tečejo do preklica odredbe, so še zapisali.