c S

Evroposlanci potrdili prihodnji večletni finančni okvir EU

16.12.2020 23:39 Bruselj, 16. decembra (STA) - Evropski parlament je danes potrdil večletni finančni okvir Evropske unije za obdobje 2021-2027, ki je ključni del svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19.

Evroposlanci so uredbo o večletnem finančnem okviru potrdili s 548 glasovi za in 81 proti, 66 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Podprli so jo tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije. Sedemletni proračun, ki je vreden 1074 milijard evrov, skupaj s 750 milijard evrov vrednim skladom za okrevanje sestavlja sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19.

V prihodnjem sedemletnem obdobju bo za deset izbranih programov EU, med drugim Obzorje Evropa, EU4Health in Erasmus+, namenjenih dodatnih 15 milijard evrov, kar je rezultat pogajalskih prizadevanj evropskih poslancev, so sporočili iz parlamenta. Od tega bodo štiri milijarde evrov na voljo iz prerazporeditev znotraj večletnega proračuna.

Enajst milijard pa bo po navedbah Evropskega parlamenta zagotovljenih predvsem iz pobranih glob zaradi kršitve pravil konkurence, ki jih morajo plačati podjetja, če kršijo pravila EU. S temi dodatnimi enajstimi milijardami evrov se bo celoten obseg okvira postopoma zvišal na 1085 milijard evrov, so pojasnili.

Poleg tega bo dodatna milijarda evrov namenjena še boljši fleksibilnosti za naslavljanje prihodnjih potreb in kriz.

Pogajalci Sveta EU in parlamenta so se v pogajanjih o svežnju strinjali, da srednje- do dolgoročni stroški odplačila dolga iz sklada za okrevanje ne bi smeli bremeniti uveljavljenih naložbenih programov v večletnem finančnem okviru niti povzročiti veliko višjih prispevkov držav članic na podlagi bruto nacionalnega dohodka. Zato so pogajalci parlamenta pripravili časovnico za uvedbo novih virov lastnih sredstev v naslednjih sedmih letih.

Ta načrt je vključen v t. i. medinstitucionalni sporazum, ki je pravno zavezujoče besedilo, so pojasnili v Evropskem parlamentu. Med novimi lastnimi viri je vir na podlagi nerecikliranih plastičnih odpadkov, ki naj bi ga uvedli že prihodnje leto. Od leta 2023 naj bi uvedli lastni vir na osnovi sheme trgovanja z izpusti in digitalno dajatev. Od leta 2026 pa lastni vir na osnovi davka na finančne transakcije in finančni prispevek, povezan s korporativnim sektorjem.

Nadzor nad sredstvi iz sklada za okrevanje bodo izvajale vse tri osrednje institucije EU.