c S

Evropski parlament potrdil uredbo o pogojevanju sredstev z vladavino prava

16.12.2020 14:04 Bruselj, 16. decembra (STA) - Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju potrdil uredbo, ki omogoča zadržanje izplačil iz evropskega proračuna državam, kjer bodo ugotovljene kršitve vladavine prava.

Hkrati unija tudi zagotavlja zaščito končnim upravičencem pred posledicami tovrstnih neizplačil, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Uredba se bo od 1. januarja 2021 uporabljala za vse sklade EU z deljenim upravljanjem.

"Uspelo nam je. Zdaj je to del zakonodaje. Tega dejstva ne more spremeniti nobena enostranska izjava," je poudaril eden od poročevalcev parlamenta o tej temi Petri Sarvamaa (EPP) ter s tem namignil na interpretativno izjavo voditeljev na vrhu, zaradi katere sta Madžarska in Poljska umaknili veto na večletni proračun unije in sklad za spoprijem s pandemijo. Interpretativna izjava predvideva, da mehanizma vladavine prava ne bodo uporabljali, dokler sodišče EU ne bo odločilo o njegovi skladnosti s pogodbami EU. Sarvamaa je dodal, da bo režim pogojevanja omogočil preverjanje sumljivih načrtov za uporabo evropskih sredstev za kršenje evropskih vrednot.

Povedal je še, da parlament pričakuje od Evropske komisije kot varuhinje pogodb, da bo s 1. januarjem prihodnje leto neodvisno začela uresničevati to zakonodajo.

"EU ni ustanova a la carte, kjer lahko obdržiš svoje pravice, a ne izpolnjuješ svojih obveznosti. Je skupnost, ki temelji na skupnih vrednotah, ki jih morajo države članice in državljani spoštovati," pa je dejala poročevalka Eider Gardiazabal Rubial. Danes sprejeti mehanizem pogojevanja sredstev iz evropskega proračuna s spoštovanjem vladavine prava pa je označila za velik dosežek parlamenta.

Če bo Evropska komisija v kateri od članic ugotovila kršitev, bo Svetu EU predlagala sprožitev mehanizma proti vladi te države ter zmanjšanje ali zamrznitev plačil tej državi iz proračuna EU. Svet bo nato imel na voljo en mesec, v izjemnih primerih pa tri, da s kvalificirano večino glasuje o predlaganih ukrepih.

Evropskemu parlamentu je uspelo skrajšati čas, ki ga bodo evropske institucije imele na voljo za izvedbo postopkov proti državi članici, na največ sedem do devet mesecev. Prvotni predlog je predvideval 12 do 13-mesečni rok.

Nova zakonodaja se bo uporabljala tako ob neposredni zlorabi evropskih sredstev, kot so primeri korupcije ali goljufij, kot tudi za sistemske kršitve temeljnih vrednot, ki jih morajo spoštovati vse države članice, kot sta demokracija ali neodvisnost sodstva, kadar te kršitve vplivajo ali bi lahko vplivale na upravljanje s sredstvi EU.

Da bi zagotovili, da končni prejemniki, ki računajo na podporo EU in so od nje odvisni, kot na primer študentje, kmetje ali nevladne organizacije, ne bodo kaznovani za dejanja vlade, bodo pri Evropski komisiji lahko vložili zahtevek prek spletne platforme, preko katere se bo zagotavljalo izplačevanje dolgovanih zneskov. Komisija bo lahko izvedla tudi finančni popravek z zmanjšanjem naslednjega obroka podpore EU državi.