c S

EU z novimi sankcijami proti Belorusiji

16.12.2020 13:48 Bruselj, 16. decembra (STA) - Članice Evropske unije so sprejele nove sankcije proti Belorusiji zaradi nasilnega zatrtja protestov proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, so povedali viri pri EU. Na seznamu za sankcije je 29 posameznikov ter sedem podjetij in organizacij, so dodali.

Imen posameznikov ter sedmih podjetij oziroma organizacij, proti katerim bodo uvedene sankcije, niso navedli.

Seznam bodo predvidoma v četrtek objavili v uradnem listu EU, s čimer bodo sankcije uradno uveljavljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je že tretji krog sankcij EU proti režimu beloruskega predsednika Lukašenka, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v unijo. Doslej so jih uvedli že proti predsedniku, njegovemu sinu in več kot 50 beloruskim uradnikom.

Veleposlaniki držav članic pri EU so nov krog sankcij sprejeli prav na dan, ko so predstavniki beloruske opozicije na čelu z njihovo vodjo Svetlano Tihanovsko v Evropskem parlamentu prevzeli nagrado Saharov za svobodo misli.

V Belorusiji že vse od avgustovskih spornih predsedniških volitev potekajo množični protesti opozicije proti režimu. Za zmagovalca volitev se je razglasil Lukašenko, opozicija, ki vztraja, da je dejanska zmagovalka Tihanovska, zahteva njegov odstop, izpustitev vseh političnih zapornikov in konec policijskega nasilja nad mirnimi protestniki.