c S

Regijam za spopadanje s posledicami pandemije dodatnih 47,5 milijarde evrov

16.12.2020 10:47 Bruselj, 16. decembra (STA) - Evropski parlament je odobril sveženj za pomoč pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope (React-EU) v višini 47,5 milijarde evrov. Sredstva bodo namenjena blažitvi neposrednih posledic koronavirusne krize v regijah EU, so sporočili iz parlamenta. Pobuda je bila sprejeta s 654 glasovi za, 23 glasovi proti in 17 vzdržanimi glasovi.

Pomoč bo na voljo prek strukturnih skladov EU, in sicer je za leto 2021 predvidenih 37,5 milijarde evrov, za leto 2022 pa 10 milijard evrov, so pojasnili v Evropskem parlamentu. Operacije, ki jih krije React-EU, bodo upravičene do retroaktivnega financiranja od 1. februarja letos, sredstva pa bo mogoče porabiti do konca leta 2023.

Države članice bodo lahko del sredstev namenile evropskemu socialnemu skladu, skladu za evropsko pomoč najbolj ogroženim (FEAD) in pobudi za zaposlovanje mladih in čezmejnim programom (Interreg). Naložbe bodo po pojasnilih parlamenta usmerjene v sektorje, ki so jih gospodarske posledice pandemije najbolj prizadele.

Evropska komisija je sicer sveženj React-EU predlagala kot pomoč za odpravljanje gospodarskih in socialnih posledic pandemije covida-19, kar bi dosegli s spremembo uredbe o skupnih določbah, ki ureja programsko obdobje kohezijske politike 2014-2020.

Sveženj sledi dvema predhodnima predlogoma v zvezi s kohezijsko politiko, in sicer naložbeni pobudi v odziv na koronavirus (CRII) in naložbeni pobudi v odziv na koronavirus plus (CRII+). Pobudi sta spremenili pravila za regionalno porabo, da bi omogočili hitrejše okrevanje. Sredstva za React-EU bodo zagotovili iz evropskega instrumenta za okrevanje Next Generation EU.