c S

Po novem do podatkov iz kazenskopravnih evidenc tudi brez digitalnega podpisa

15.12.2020 18:48 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Podatke iz kazenskopravnih evidenc je po novem mogoče pridobiti brez varnega elektronskega podpisa, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Zahtevek za potrdilo s podpisanim izpolnjenim obrazcem je zdaj mogoče vložiti preko elektronske pošte na naslov ministrstva. Od sobote veljajo tudi novosti glede pridobivanja podatkov iz prekrškovnih evidenc.

Kot so danes sporočili z ministrstva, vročitev potrdila še vedno poteka po pošti. V primeru, da je potrdilo negativno, bo prispelo po navadni pošti, v primeru, da bo pozitivno, pa bo bodo vročili po priporočeni pošti. Novi obrazci so na voljo na spletni strani ministrstva za pravosodje.

Tak način pridobivanja podatkov je mogoč na podlagi sprejetega vladnega odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 v upravnih zadevah. Odlok velja do konca epidemije, vendar največ tri mesece. Vročanje potrdil bo glede na posebno naravo osebnih podatkov v kazenskopravnih evidencah potekalo kot doslej, so pojasnili na ministrstvu.

V soboto so začele veljati spremembe pravilnika o evidencah prekrškovnih organov, evidenci pravnomočnih sodb oziroma sklepov o prekrških, skupni evidenci kazenskih točk v cestnem prometu ter skupni informacijski infrastrukturi, s katerimi se med drugim spreminja obrazce zahtevkov za izdajo potrdil iz evidenc. Novi obrazci, ki so uporabniku bolj prijazni in jasnejši, so na razpolago v slovenskem, madžarskem, italijanskem in tudi angleškem jeziku na strani ministrstva.

Hkrati so na ministrstvu prenovili tudi vsebino spletnih strani glede izdajanja potrdil iz kazenskih evidenc, evidence pravnomočnih sodb oziroma sklepov o prekrških in skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu. Objavljena so obširnejša pojasnila glede poslovanja ministrstva pri izdajanju potrdil iz navedenih evidenc ter tipična pojasnila, ki jih največkrat posredujejo strankam na njihova vprašanja.

Dodatno so pojasnjeni zlasti načini vložitve zahtevka, roki za izdelavo potrdila ter načini posredovanja izdanega potrdila uporabniku. Prav tako so dodali pojasnila glede namenov uporabe - zaradi zaposlitve, javnih naročil, tujine.

Na telefonski številki 01 369 55 09 so državljanom 24 ur na dan preko telefonskega odzivnika na razpolago osnovna pojasnila glede potrdil iz kazenskopravnih evidenc.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo prenovljena pojasnila v pomoč pri uporabi storitev.