c S
Poskusen začetek množičnega testiranja na območju Ljubljane predvidoma še pred prazniki 15.12.2020 12:50 Po ponovljenem razpisu za hitre teste, na katerega je ponudbe mogoče oddati do danes popoldne, minister Tomaž Gantar pričakuje, da bodo prvih 30.000 testov dobili že v ponedeljek in isti dan začeli tudi s poskusnim začetkom množičnega testiranja. To bo potekalo na območju Ljubljane, v nadaljevanju pa bodo teste opravljali v 100 mobilnih enotah.

Po prvem razpisu, ki je bil neuspešno zaključen, so v petek objavili drugi razpis za hitre teste, na katerega so povabili več kot 40 ponudnikov, prijavijo pa se lahko tudi drugi. Razpis poteče danes popoldne, ko morajo ponudniki predložiti ponudbe skupaj z vzorci, je na vladni novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Gantar.

Po njegovih navedbah bo razpis ob uspešnem postopku zaključen do konca tedna, prvih 30.000 testov bi tako dobili v ponedeljek, enako količino tudi teden dni pozneje. Tako bi prihodnji teden tudi že začeli s poskusnim testiranjem na območju Ljubljane. Poskusno obdobje je namreč pomembno tudi zaradi potrebnih prilagoditev informacijskega sistema za beleženje testiranj. Kdor se bo v tem prvem obdobju odločil za testiranje, bo morda lahko na nekoliko bolj varen način preživel praznike, je dodal minister. Ob je minister opozoril, da testi niso stoodstotno zanesljivi in da jih je treba ponavljati.

V nadaljevanju pa bodo testiranja opravljali v mobilnih enotah. Na javni poziv s prejšnjega tedna, ki je potekel v ponedeljek, so prejeli 30 ponudnikov ekip zdravstvenih delavcev za hitro testiranje na terenu, ki so skupaj ponudili 100 mobilnih enot. "To nam daje možnost, da lahko v resnici začnemo izvajati masovna testiranja," je pojasnil Gantar. Dodal je, da bodo med skupinami, ki bodo prve na vrsti, tudi učitelji, saj bo imelo odpiranje šol po novem letu prednost.

Minister pričakuje, da bodo na tokratnem razpisu, kjer so ceno za posamezen test omejili na 5,5 evra, prejeli več ustreznih ponudb, kot so jih v prvem, kjer je kriterijem ustrezal en test, ki pa je bil predrag. Kot je pojasnil, je namreč tokrat na voljo nekoliko več časa za oddajo ponudbe, prav tako pa so zaradi izkušenj iz prvega razpisa določila spremenili tako, da mora ponudnik 60.000 testov dobaviti v letošnjem letu, druge pa šele po novem letu.

Tudi tokrat pa zahtevajo, da test že vsebuje potreben ekstrakcijski pufer v epruveti, saj bi postopek v nasprotnem primeru pomenil bistveno večjo verjetnost napake in kontaminacije, kar lahko privede do neustreznega rezultata. Zagotoviti je treba čim bolj enostaven in hiter postopek za testiranje, saj ga bodo izvajali tudi laboratorijskega dela nevešči delavci, je pojasnil minister.

Z razpisom po hitrem postopku želijo nabaviti pol milijona antigenskih testov, v drugem razpisu, ki bo do konca tedna objavljen po odprtem postopku, pa milijon. Predvideno je, da bodo pogodbe na podlagi slednjega sklenjene februarja 2021.

Na vprašanje, ali ga zaradi hitrega postopka razpisa skrbi, da bo deležen sumov o kakšnih nepravilnostih, je minister odgovoril, da je "praktično že vsak, ki pripravlja javni razpis, že z eno nogo v zaporu". Toda v teh razmerah bi bilo po njegovem mnenju neodgovorno izvajati razpis, ki bi bil končan šele denimo februarja, zato raje prevzame tveganje in se odloči za hitri postopek.