c S

Do sobote brez sprememb pri ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa

09.12.2020 20:31 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Vlada je danes pretresla ukrepe za zajezitev epidemije covida-19 in sklenila podaljšati večji del ukrepov. Po sobotnih posvetih z direktorji bolnišnic in predstavniki gospodarstva pa bi morda lahko prišlo do sprememb, je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada je na seji na Brdu pri Kranju sprejela odločitev o podaljšanju večjega dela ukrepov. Tako je še naprej prepovedano zbiranje ljudi na javnih krajih, če ne gre za ožje družinske člane ali člane istega gospodinjstva, kot tudi prehajanje med občinami in gibanje v nočnem času. Ustavljen je javni promet in zaprte vse nenujne trgovine, so sporočili po seji vlade.

V zaprtih javnih prostorih ostaja obvezno razkuževanje rok in nošenje mask ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. Maske so obvezne tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti najmanj dveh metrov medosebne razdalje. V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, je uporaba mask še naprej obvezna tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih in v osebnih vozilih.

V večstanovanjskih stavbah morajo biti nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok, še naprej je ustavljeno delovanje avtošol, prav tako je vlada podaljšala začasne spremembe pri dostopu do medicinskih pripomočkov, izdaja in izposoja katerih je predvidena tudi brez prisotnosti zavarovane osebe in uporabe kartice zdravstvenega zavarovanja.

Še naprej velja prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, je pa vlada med izjeme poleg knjižnic dodala še dostop do in ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Pri tem je treba upoštevati omejitev enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene javne površine.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, gre za območja zgodovinskih parkov in vrtov, kot so arheološki parki in botanični vrtovi, ter za storitev na področju kulture, ki se izvaja izključno samo na odprtih javnih površinah in je pri tem z upoštevanjem pogojev in omejitev varna glede možnosti širjenja okužbe s koronavirusom.

V soboto pa bo vladna stran na posvetu s predstavniki zdravstvenih zavodov ugotavljala, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih, je za TVS pojasnil Kacin. S predstavniki gospodarstva pa bodo glede na razmere skušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih.

"Če bi te možnosti nastopile, bi takoj po posvetu vlada odločala o morebitnih sproščanjih," je dejal. Izpostavil je tudi, da so regije različno obremenjene glede na število okužb z novim koronavirusom.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer pozval k zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se nasprotno zavzema za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov.