c S

Krepitev integritete in preprečevanje nasprotja interesov

09.12.2020 20:02 Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je mednarodni dan boja proti korupciji zaznamovala z več spletnimi dogodki. Na posvetih so med drugim poudarjali potrebo po vpeljavi vsebin integritete v šolski sistem in iskali rešitve za preprečevanje nasprotja interesov. V TI Slovenia pa so pozvali k nadaljevanju prenove protikorupcijskega okvirja.

Današnje spletno dogajanje so z nagovori odprli predsednik republike Borut Pahor ter ministrici za izobraževanje in za pravosodje Simona Kustec in Lilijana Kozlovič. Pahor je poudaril, da je za krepitev zaupanja v družbi ključnega pomena ozaveščanje in izobraževanje za boj proti korupciji in krepitev integritete.

Korupcija po njegovih besedah ne zavira le gospodarskega razvoja, ampak načenja socialno pravičnost in pravno državo. Stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji kljub nekaterim premikom po njegovi oceni ni najboljše.

Ocena med ljudmi, da v Sloveniji kljub nekaterim pozitivnim premikom pri preprečevanju korupcije nismo uspešni, pomeni, da se poglablja splošno nezaupanje v ustanove politične in pravne države. Zato je ključnega pomena, da kot posamezniki in kot predstavniki institucij storijo vse za ozaveščanje, izobraževanje in usposabljanje za boj kot proti korupciji in krepitev integritete. Samo na ta način se bo krepilo tudi zaupanje, je povedal predsednik republike.

Tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je opozorila, da je občutljivost družbe za integriteto v zadnjem času zamrla. Kot je dejala, lahko posameznika le njegova notranja skladnost, skladnost njegovih misli in dejanj, pripelje do samoreflektivnega odziva na to, kaj je prav in kaj je prepovedano. Zato pa je po njenih besedah treba delati z najmlajšimi.

Izobraževalno funkcijo KPK priznavajo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Družbena odgovornost ministrstva pa je, da podpira glas proti korupciji in glas za pošteno in pravično življenje skozi celotno izobraževalno vertikalo šolajočih in zaposlenih," je poudarila ministrica Simona Kustec.

Danes so zato skupaj z Zavodom RS za šolstvo, pedagoško in filozofsko fakulteto podpisali dogovor o sodelovanju s KPK. Ministrica je prepričana, da se jim bodo pri tem kmalu pridružili tudi številni drugi zavodi in institucije. "Pozitivne in prave vrednote je treba gojiti že od otroštva," je dejala ministrica.

Predsednik KPK Robert Šumi je pojasnil, da je projekt Integriteta: skupni cilj generacij, ki so ga začeli danes, zasnovan na novi viziji, v kateri je še večji poudarek kot doslej namenjen preventivnemu delovanju kot njihovi osnovni vlogi. Njihove aktivnosti so tako usmerjenje v ustvarjanje pogojev, okolja in družbe, v katerih bo korupcija v celoti nesprejemljiva. Šumi se zaveda, da rezultati ne bodo prišli čez noč, da gre za tek na dolge proge.

O možnostih vpeljave vsebin v integriteti v programe šol in fakultet so na dopoldanskem posvetu nato podrobneje spregovorili predstavniki izobraževalnih ustanov. Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je pojasnil, da bi lahko v naslednjih letih sistematično pristopili k usposabljanju ravnateljev in k izdelavi načrtov dejanj, potrebnih za doseganje višje stopnje integritete pri zaposlenih.

Logaj in dekan pedagoške fakultete Janez Vogrinc sta se strinjala, pa je pri tem treba posodobiti tudi didaktične pripomočke. Med temi je Vogrinc navedel pogovor, projektno in skupinsko delo.

Miha Lovšin iz urada za razvoj in kakovost izobraževanja ter predsednik KPK Šumi pa sta izpostavila predvsem pomen osebnega zgleda učitelja.

Popoldanski posvet je bil namenjen problematiki nasprotja interesov. Sogovorniki so se strinjali, da je za preprečevanje tega pojava bistveno zavedanje, da so zlorabe funkcij za osebno okoriščanje zavržne, pa tudi ozaveščanje ljudi, kakšno škodo to povzroči družbi.

Po oceni predsednika Združenja nadzornikov Slovenije Gorazda Podbevška je verjetno res, da je v manjših okoljih le težko, da ne bi prišlo do nasprotja interesov. Zato moramo biti po njegovih besedah toliko bolj skrbni, da ta nasprotja obvladujemo.

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede pa je ocenil, da izgovor, da smo majhni, uporabljajo tisti, ki se nasprotij interesov poslužujejo. Tisti, ki so strokovni, bodo takšna dejanja odvrnili, je poudaril. Po besedah predsednik Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja je še precej manevrskega prostora pri izobraževanju na to temo.

V organizaciji Transparency International (TI) Slovenia pa so se ob današnjem dnevu zavzeli za nadaljevanje prenove protikorupcijskega okvirja v Sloveniji, med drugim za vzpostavitev celostnega sistem za zaščito žvižgačev in ustreznih varovalk pri porabi javnih sredstev.

Letos smo v Sloveniji z novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter etičnim kodeksom za poslanke in poslance DZ naslovili nekatere že zelo stare dolgove, a nam stanje ne dopušča, da bi na teh lovorikah zaspali, je ob tem zapisala predsednica TI Slovenia Alma Sedlar.

Generalna skupščina Združenih narodov je 9. december razglasila za mednarodni dan boja proti korupciji. Datum zaznamuje obletnico podpisa Konvencije združenih narodov proti korupciji, ki je bila sprejeta 9. decembra 2003 v Meridi v Mehiki. Gre za pravno zavezujoči mednarodni dokument, ki ga je podpisalo že 140 držav, tudi Slovenija.

Ljubljana, 09. decembra (STA)