c S

Za preprečevanje nasprotja interesov bistveno zavedanje o zavržnosti zlorabe funkcij

09.12.2020 16:49 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Za preprečevanje nasprotja interesov je bistveno zavedanje, da so zlorabe funkcij za osebno okoriščanje zavržne, pa tudi ozaveščanje ljudi, kakšno škodo takšna ravnanje povzročijo družbi, so poudarili sogovorniki na spletnem posvetu KPK. Poudarili so, da je na področju izobraževanja na to temo še veliko manevrskega prostora.

Na še drugem današnjem posvetu, ki so ga ob dnevu boja proti korupciji danes pripravili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), so sodelujoči spregovorili o nasprotju interesov in o vprašanju, ali mu je v državi z dvema milijonoma prebivalcev sploh mogoče izogniti.

Po oceni predsednika Združenja nadzornikov Slovenije Gorazda Podbevška je verjetno res, da je v manjših okoljih le težko, da ne bi prišlo do nasprotja interesov. Zato moramo biti po njegovih besedah toliko bolj skrbni, da ta nasprotja obvladujemo. Bistveno pa je, da poleg ustrezne regulative skušamo čim bolj spreminjati kulturo in ozavestiti, da so zlorabe funkcij za individualno okoriščanje ali za okoriščanje bližnjih zavržne, je poudaril.

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede pa je ocenil, da izgovor, da smo majhni, uporabljajo tisti, ki se nasprotij interesov poslužujejo. Tisti, ki so strokovni, bodo takšna dejanja odvrnili oz. se s tistim, s katerim so v konfliktu interesov, pogovorili.

Ko je govor o tem vprašanju, sta velikokrat sicer izpostavljena gospodarstvo in javni sektor. Toda Dobovšek meni, da bi podobno moralo veljati tudi za novinarje. Nasploh pa je po njegovih besedah bistveno, da se na vseh ravneh naredi dovolj za ozaveščanje ljudi, da spoznajo, kakšno škodo takšna ravnanja povzročajo družbi.

K takšnemu zavedanju po besedah Mihe Kerina iz Slovenskega državnega holdinga lahko pripomorejo tudi dogodki, na katerih se krepi poznavanje tega področja in se skuša vplivati na dvig morale in korporativne kulture. Sicer pa je zakonodaja na tem področju že sedaj postavljena kompleksno. Kot je dodal, si težko zamisli še kakšen dodaten predpis, bolj gre po njegovih besedah za izvajanje dobre prakse.

Tudi po oceni predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja je še precej manevrskega prostora pri izobraževanju na to temo. Poudaril pa je tudi potrebo po življenjskem tolmačenju zakonskih določb. Nekaj časa je denimo veljalo, da so bili župani, ki so bili obenem še člani organov v združenju občin, v nasprotju interesov. "Stvar se je nazadnje lahko rešila samo tako, da se je zakon spremenil," je dodal.

Da je pred njimi še dolga pot, pa je poudaril namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Simon Savski. Poleg krepitve ozaveščenosti in izobraževanja se je med drugim zavzel za uvedbo ničnosti postopka v primeru ugotovitve nasprotja interesov.