c S

Na e-upravi obrazec za oddajo interesa za cepljenje proti covidu-19

08.12.2020 13:13 Na spletni strani e-uprava je na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje proti covidu-19. Vlogo je mogoče oddati s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali brez.

Vlogo so pripravili na ministrstvu za javno upravo na prošnjo ministrstva za zdravje in stroke, je na vladni novinarski konferenci pojasnil Koritnik. Oddaja vloge je po njegovih besedah preprosta, zahteva osnovne podatke, podobo kot pri spletnem nakupovanju. Oddaja vloge pa je tudi brezplačna.

Če bo posameznik oddal vlogo s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila oz. digitalno identiteto, bo sistem sam izpolnil večino podatkov v obrazec iz uradnih evidenc. Brez uporabe svoje e-identitete pa bo posameznik moral vlogo izpolniti ročno. Ob tem je pozval vse, ki bodo vlogo izpolnjevali, naj bodo previdni pri točnosti podatkov.

Po uspešni oddaji vloge bo posameznik prejel v svoj elektronski poštni predal potrdilo o oddani nameri za cepljenje. Če bo v vlogo vnesel tudi telefonsko številko, pa bo od NIJZ prejel tudi SMS sporočilo.

Koritnik je poudaril, da je zaenkrat namen zbiranja teh vlog le v preverjanju interesa za cepljenje in informiranju teh prebivalcev o nadaljnjih postopkih. O morebitnih sklepih na podlagi vlog - ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne liste - pa bo odločala stroka, je dodal.

Kvalificirano digitalno potrdilo je trenutno mogoče dobiti le osebno na upravnih enotah. A Koritnik pravi, da intenzivno razmišljajo o drugih načinih za pridobitev potrdila, denimo prek videokonferenčne identifikacije, kot jo poznajo v nekaterih drugi državah, ali z vključitvijo drugih vložnih točk.

O tem, da cepljenje proti covidu-19 potrebujejo predvsem starejši, ki v manjši meri uporabljajo oz. poznajo e-upravo, pa je dejal, da bodo spremljali odzive pri vlaganju interesa ter tudi težave. Tako bodo po potrebi prilagodili možnost glede oddaje interesa.

Ljubljana, 08. decembra (STA)
Foto: STA