c S
Javni potniški promet najprej po počitniškem voznem redu 03.12.2020 16:05 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Javni potniški promet se bo v omejenem obsegu sprostil že v prvi fazi sproščanja koronskih omejitev. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je izrazil upanje, da bo do nje prišlo čim prej, promet pa naj bi stekel dva dni po izpolnitvi pogojev zanjo. Sprva bi javni potniški promet potekal po počitniškem voznem redu.

Javni potniški promet je še kako pomemben za normalno delovanje gospodarstva in normalen poteka vsakdanjika prebivalcev, je na vladni novinarski konferenci dejal Mihelič. Zato na infrastrukturnem ministrstvu po njegovih besedah skrbno načrtujejo procese, da začne javni potniški promet, takoj ko bodo razmere to dopuščale, spet delovati.

Sprostitev javnega potniškega prometa je predvidena že ob prehodu v prvo fazo sproščanja, t. i. rdečo fazo, ko se predvideva tudi odprtje muzejev, knjižnic, galerij ter sprostitev ponujanja frizerskih storitev ter storitev manikure in pedikure.

A pogoj za vnovičen zagon javnega prometa je, da epidemiološko sliko izboljšujemo, je bil jasen Mihelič. "Ne moremo mimo številk," je dodal. Prehod v rdečo fazo je predviden, ko bi ali sedemdnevno povprečje števila okužb padlo pod 1350 ali število hospitaliziranih pod 1200.

Je pa ob tem Mihelič ocenil, da je s skrbnim upoštevanjem vseh epidemioloških priporočil sproščanje varno.

Državni sekretar upa, da bo do prehoda v prvo fazo sproščanja koronskih omejitev prišlo čim prej. Javni potniški promet naj bi nato stekel dva dni po tistem, ko bodo pogoji za to izpolnjeni.

Po njegovih besedah omejen obseg javnega potniškega prometa pomeni, da bi ta deloval po počitniškem voznem redu ob upoštevanju vseh priporočil, kot so veljala do njegove nedavne vnovične prekinitve.

Mihelič je odgovarjal tudi glede obratovanja žičniških naprav in s tem smučišč. Pojasnil je, da je trenutno omejen le tisti del žičniških naprav, kjer se potniki vozijo v zaprtem prostoru. Gre torej za krožnokabinske žičnice, gondole in vzpenjače. Obratovanje ostalih naprav ni omejeno, je pa ocena o njegovi smiselnosti prepuščena upravljalcem.

Vprašanje obratovanja smučarskih središč oz. gorsko-turističnih centrov sicer ni v pristojnosti infrastrukturnega ministrstva, je pa Mihelič zagotovil, da bodo, ko bodo sproščeni ostali ukrepi, vezani na obratovanje smučišč, poskrbeli tudi za delovanje zaprtih žičniških naprav.