c S

MJU: Dosledno spoštovanje zakona o integriteti bi zmanjšalo tveganje za privilegiran dostop močnih interesnih skupin do odločevalcev

02.12.2020 16:05 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Za zagotavljanje transparentnosti sprejemanja odločitev javnega pomena na ministrstvu za javno upravo izvajajo več aktivnosti, so zapisali v odzivu na poročilo Transparency International Slovenia. Tveganje za privilegiran dostop močnih interesnih skupin do odločevalcev pa bi zmanjšali z doslednim spoštovanjem zakona o integriteti.

Transparency International Slovenia je namreč minuli teden predstavil poročilo o politični integriteti v Sloveniji, ki ga je pripravil v sodelovanju z nevladno organizacijo Brez izgovora Slovenija. V njem razkriva sistemske pomanjkljivosti na področju zagotavljanja transparentnosti sprejemanja odločitev javnega pomena. Med drugim se kažejo v primeru sprejemanja zakona o tobačnih izdelkih.

Ena ključnih ugotovitev analize je ta, da je zaradi pomanjkljivih javnih evidenc in podatkov s področij, ki vplivajo na politično integriteto, pomanjkljivih določil za preprečevanje vrtljivih vrat, neupravičene uporabe skrajšanih zakonodajnih postopkov in drugih podobnih okoliščin javnost manj seznanjena s podrobnostmi glede sprejemanja političnih odločitev v javnem interesu.

Na ministrstvu za javno upravo so v odzivu pojasnili, da na področju zagotavljanja transparentnosti sprejemanja odločitev javnega pomena izvajajo več aktivnosti. Tako so za dvig zavedanja in povečanja vloge sodelovanja zainteresirane javnosti pri pripravi predpisov v zadnjih letih še dodatno okrepili usposabljanja za pripravljavce predpisov. V zadnjih treh letih so izvedli več rednih usposabljanj za pripravljavce predpisov, ki se jih je udeležilo preko 200 javnih uslužbencev, so sporočili z ministrstva.

Prav tako na ministrstvu spremljajo, ali so bili predlogi predpisov javno objavljeni na spletni strani eDemokracija, kjer jih lahko zainteresirana javnost komentira. Ugotavljajo, da se stanje glede objavljanja predlogov predpisov iz leta v leto izboljšuje.

Med aktivnostmi za zagotavljanje transparentnosti sprejemanja odločitev javnega pomena izpostavljajo tudi portal Stop birokraciji. Ta je namenjen širši javnosti, ki lahko odda pobudo za spremembe zapletenih postopkov. Spomnili so tudi na obveznost organov, da ob objavi predlogov predpisov z namenom zagotavljanja transparentnosti postopka posredujejo tudi osebno ime ali pravno osebo, ki je sodelovala pri pripravi akta.

Sicer pa bi po njihovem mnenju tveganje za privilegiran dostop do odločevalcev s strani močnih interesnih skupin zmanjšali z doslednim spoštovanjem določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, še posebej določb o nasprotju interesov in lobiranja. "Ni problem, da interesne skupine poskušajo vplivati, lobirati, problem je, če nagovorjeni javni uslužbenci ne ravnajo skladno z načeli zakona o javnih uslužbencih in kodeksov," so še zapisali na ministrstvu.