c S

V javni razpravi predlog prenovljenega zakona o varstvu javnega reda in miru

02.12.2020 13:41 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog novega zakona o varstvu javnega reda in miru, ki po navedbah predlagateljev natančno ureja stanje na tem področju. Pripombe na predlog prenovljenega zakona je mogoče oddati do 4. januarja.

Obstoječi zakon o varstvu javnega reda in miru je bil od uveljavitve v letu 2006 le enkrat dopolnjen. Najpomembnejša dopolnitev je bila nedavna inkriminacija delovanja posameznikov ali organiziranih skupin, ki za svoje delovanje nimajo podlage v zakonu, t. i. vard. Poleg tega so v zakonu globe še vedno določene v slovenskih tolarjih, kar pri vodenju prekrškovnih postopkov predstavlja dodatno zamudo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je ta zakon hkrati eden izmed najstarejših zakonov s področja zagotavljanja javne varnosti oziroma dela policije. Prav tako sedanji zakon vsebuje vrsto različnih glob, kar ga dela nepreglednega.

Potem ko je DZ septembra na predlog opozicijskih poslanskih skupin že podprl dopolnitve omenjenega zakona, ki omejujejo delovanje pravojaških enot oz. vard, se s predlogom novega zakona prepoved delovanja teh skupin umešča tudi v določbo o namenu zakona.

V pojem javnega reda in miru se tako umeščajo prekrški, kot so razkazovanje nevarnih predmetov na način, ki vzbuja videz izvajanja nalog uradnih ali vojaških oseb, ter uporabo maskirnih oblačil, uniform ali drugih oblačil. "Na ta način se daje jasen signal posameznikom ali skupinam, da je monopol oblastne prisile v izključni pristojnosti demokratične in pravne države," je zapisano v obrazložitvi predloga.

Predlog tudi podrobneje ureja zbiranje prostovoljnih prispevkov in določa nove sankcije pri tem prekršku. Tako bi bilo po novem prepovedano zbiranje prispevkov na vsiljiv način, zbrane prispevke pa bi morali porabiti v enem letu, in sicer le za namen, za katerega je bilo dovoljenje izdano. Nadzor nad porabo teh sredstev pa predlog daje tudi Finančni upravi RS.

Prav tako predlog uvaja prekršek hrupa ob pridobljeni anonimni prijavi in hkratni osebni zaznavi policista. Policisti bodo imeli pooblastilo, da za preprečitev nadaljevanja kršitve odredijo izklop elektrike. Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da so posamezne kršitve s tega področja lahko tudi posledica javnega zbiranja. V obrazložitvi se predlagatelji sklicujejo tudi na primer javnega zbiranja protestnikov, ko je skupina glasbenikov nastopila na strehi stanovanjskega bloka, pri tem pa so uporabili električno energijo v enem izmed stanovanj.

Poleg tega predlog ločeno ureja nasilje v družini na področju zagotavljanja javnega reda in miru. Predlog tudi dodatno inkriminira nedostojno vedenje v obliki razkazovanja spolnih organov na javnem kraju, kjer je večja koncentracija ljudi ali se nahajajo otroci.

Novosti so tudi pri prepovedi vsiljivega beračenja, saj se po navedbah ministrstva kot storilci teh prekrškov pojavljajo tujci, ki v Slovenijo prihajajo prav s tem namenom. Z opredelitvijo tega prekrška kot družbeno škodljivega dejanja z ustrezno predpisano sankcijo pa se ustvarja temelj tudi za izrek stranske sankcije izgona tujca iz države, še piše v obrazložitvi.

V predlogu se v en člen združujeta prekrška, ki prepovedujeta uničevaje državnih simbolov in odklonsko izobešanje tujih zastav, saj gre za sorodno tematiko, prav tako tudi prekrška, ki urejata prepoved kampiranja in prenočevanja na javnem kraju.