c S

V sporu o vladavini prava ni načrta B

02.12.2020 07:15 V sporu glede proračuna in svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki ju blokirata Poljska in Madžarska, ni načrta B, je v torek poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po njegovem je edina možnost, da države najdejo rešitev. Portugalski premier Antonio Costa pa je dejal, da ni pripravljen spreminjati dogovora z Evropskim parlamentom.

Po Michelovih besedah lahko samo s poenotenjem stališč zagotovimo, da bo Evropa imela na voljo sredstva, ki jih potrebuje za premagovanje krize ob pandemiji, digitalizacijo in boj proti podnebnim spremembam. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen za zgladitev spora z Budimpešto in Varšavo spreminjati dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom, pa Michel ni želel odgovoriti. Kot je pojasnil, ne želi reči ničesar, kar bi lahko otežilo pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska in Poljska 1850 milijard evrov težak sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo blokirata zaradi pogojevanja koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki je del dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom. Zaradi blokade grozijo zamude pri sprejetju svežnja.

Michel je danes poudaril, da tega problema ne podcenjuje. Dodal je, da je v stalnem stiku z nemškim predsedstvom Sveta EU, pred bližnjim vrhom unije pa tudi z voditelji drugih članic unije.

Portugalski premier pa je ob današnjem obisku v Bruslju dejal, da Portugalska, ki z januarjem prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, ni pripravljena spreminjati dogovora z Evropskim parlamentom. Pozval je tudi k čim prejšnji rešitvi tega zastoja ter izpostavil, da ni načrta B.

Bruselj, 01. decembra (STA)