c S

Bruselj z novim akcijskim načrtom za intelektualno lastnino

29.11.2020 09:25 Bruselj, 29. novembra (STA) - Evropska komisija je pred dnevi objavila nov akcijski načrt za intelektualno lastnino, s katerim želi podjetjem omogočiti, da čim bolje izkoristijo svoje izume in izdelke ter poskrbijo, da ti koristijo evropskemu gospodarstvu in družbi. Intelektualna lastnina je po navedbah Bruslja namreč ključno gonilo gospodarske rasti.

Kot so v sporočilu poudarili v komisiji, je intelektualna lastnina, tudi eno od sredstev za krepitev gospodarske odpornosti in okrevanja unije, ključno gonilo gospodarske rasti. Podjetjem namreč pomaga pri ovrednotenju neopredmetenih sredstev.

Cilj akcijskega načrta je evropski ustvarjalni in inovativni industriji omogočiti, da ostane v svetovnem vrhu, ter pospešiti zeleni in digitalni prehod Evrope.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem poudaril, da je Evropa domovina nekaterih vodilnih inovacij na svetovni ravni, a podjetja še vedno ne morejo v celoti zaščititi svojih izumov in izkoristiti svoje intelektualne lastnine.

"Zato predlagamo prenovo sistema intelektualne lastnine, s katero bi okrepili evropsko sposobnost razvijanja tehnologij naslednje generacije ter šli v korak z napredkom na področju podatkov in umetne inteligence. Z njo bi podjetjem omogočili, da v kriznih časih hitro združijo svoja znanja, ter podprli tudi evropska prizadevanja za gospodarsko okrevanje in zeleni prehod," je dodal.

Akcijski načrt določa ključne korake za izboljšanje zaščite intelektualne lastnine, povečanje njene uporabe v malih in srednjih podjetjih, olajšanje souporabe intelektualne lastnine, da bi se povečala tehnološka uporaba v industriji, boj proti ponarejanju in izboljšanje uveljavljanja pravic intelektualne lastnine ter spodbujanje enakih konkurenčnih pogojev na svetovni ravni.

Koronavirusna kriza je po navedbah Bruslja pokazala, da smo na nekaterih področjih odvisni od kritičnih inovacij in tehnologij, zato akcijski načrt hkrati obravnava te izzive in zagotavlja, da bo kritična intelektualna lastnina lahko na voljo v kriznih časih.