c S

V koaliciji za umik izenačitve mature iz šestega protikoronskega zakona, pomoč verskim uslužbencem v sedmem

20.11.2020 22:30 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Vladna koalicija pred obravnavo šestega protikoronskega zakona na odboru DZ za finance soglaša, da se pomoč verskim uslužbencem prestavi iz šestega v sedmi protikoronski zakon. V tem bodo sicer denimo pomagali tudi upokojencem. Uskladili so se še, da iz šestega svežnja pomoči umaknejo izenačitev vpisnih pogojev poklicnih in splošnih maturantov.

S predlogom DeSUS, da se pomoč verskim uslužbencem iz šestega premakne v sedmi protikoronski zakonski sveženj, je v četrtek soglašala tudi vlada.

Kot je pojasnila v sporočilu za javnost po seji, se predlogi nanašajo na začasne ukrepe za verske uslužbence, in sicer na začasen ukrep dviga višine plačila socialnih prispevkov za verske uslužbence za čas epidemije in prepovedi opravljanja verskih obredov ter na črtanje temeljnega dohodka verskih uslužbencev. To tematiko bodo namreč urejali skupaj s pomočjo drugim ranljivim skupinam v sedmem protikoronskem svežnju.

Premier Janez Janša je pred nekaj dnevi napovedal, da namerava vlada predlog sedmega protikoronskega zakona pripraviti do konca decembra. Pri tem išče dodatna sredstva, s katerimi bi vsaj najbolj prizadetim skupinam prebivalstva olajšali socialne posledice epidemije. Vključili bodo tudi pomoč upokojencem.

Na koalicijskem usklajevanju pa so se partnerji na predlog SMC uskladili tudi o dopolnilu k šestemu protikoronskemu zakonu, s katerim bodo umaknili predlog, da se v času epidemioloških razmer izenačijo pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. K umiku tega člena so pozvale tudi nekatere strokovne organizacije in politične stranke.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer že pred desetimi dnevi pojasnilo, da so s tem predlogom sledili strokovni oceni Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), da se pomaga ciljnim skupinam, a da pri rešitvi ne bodo vztrajali.

Dopolnila za omenjene spremembe v šestem protikoronskem svežnju bo po pričakovanjih vložila koalicija. Poleg tega naj bi bilo iz koalicijskih vrst pričakovati še nekaj predlogov za spremembe.

Matični odbor DZ za finance bo predlog šestega protikoronskega zakonskega svežnja obravnaval v ponedeljek, DZ pa na izredni seji v sredo.